Домакинът Франция и олимпийският шампион Канада заеха първите две места в група „А“ и се класираха за четвъртфиналите на турнира по футбол на жени на Олимпийските игри в Париж.

Французойките се справиха с Нова Зеландия с 2:1. Мария-Антоанет Катото откри резултата в 22-ата минута, но три минути преди почивката Кейт Тейлър изравни. Катото донесе успеха на домакините с попадение в 49-ата минута. Канадките надиграха Колумбия с 1:0 след гол на Ванеса Джайлс в 61-ата минута.

Така „кленовите листа“ продължават защитата на титлата си от Токио 2020, въпреки че бяха наказани с отнемане на шест точки заради шпионския скандал преди официалното откриване на Олимпиадата. Канада записа три победи в групата, но завърши с три точки и изпревари Колумбия (също с 3 т.) заради по-добри показатели. Франция приключи на първо място с 6 т., а Нова Зеландия остана четвърта без спечелен актив.

САЩ и Германия записаха нови победи и също се класираха за четвъртфиналите. Американките се наложиха над Австралия с 2:1 в мач от група „В“. Дъщерята на бившата звезда от НБА Денис Родман Тринити откри резултата в 43-ата минута, а Корбин Албърт удвои в 77-ата. Алана Кенеди се разписа почетно за Австралия в добавеното време на мача.

Германия победи Замбия с 4:1. Леа Шулер вкара два гола за успеха, а по веднъж се разписаха Клара Буул и Елиза Сенс. Втората най-скъпа футболистка в света Барба Банда беше точна за Замбия. САЩ зае първото място с пълен актив от 9 точки. Германия финишира на втора позиция с 6 т. Австралия остана на трето място с 3, а Замбия приключи без спечелен актив.

В група „С“ Бразилия загуби с 0:2 от световния шампион Испания, който вече си бе осигурил място на четвъртфиналите. Точни срещу "селесао" бяха Алесия Путеяс и Атенеа дел Кастийо. Бразилският ветеран Марта, която след Олимпиадата приключва кариерата си, получи червен картон в края на първото полувреме. С успеха си испанките заеха уверено върха в класирането в групата с 9 точки.

Япония победи Нигерия с 3:1. Всички попадения паднаха през първата част. Маика Хамано откри за японките в 22-ата минута, а десет по-късно Мина Танака удвои. Они Ечегини върна един гол за Нигерия в 42-ата минута, но в добавеното време на първата част Хикару Китагава оформи крайния резултат. Така Япония финишира на втора позиция с 6 точки и се класира за четвъртфиналите. Бразилия се нареди на трето място с 3 точки, а Нигерия остана на последна позиция с 0 точки.

Бразилките и Колумбия намериха място в топ 8 на женския олимпийски футболен турнир, след като станаха двата най-добри трети отбори след приключването на груповата фаза.

ЧЕТВЪРТФИНАЛНИТЕ ДВОЙКИ ПРИ ЖЕНИТЕ
Мачовете ще се играят на 3 август
16:00 часа САЩ – Япония (в Париж)
18:00 часа Испания – Колумбия (в Лион)
20:00 часа Канада – Германия (в Марсилия)
22:00 часа Франция – Бразилия (в Нант)