Американската гимнастичка Джордан Чайлс трябва да върне бронзовия медал, който спечели във финала на земя на Олимпиадата в Париж, след като най-висшият спортен съд обяви, че резултатът й е оценен неправилно. Новината беше потвърдена от Международния олимпийски комитет.

МОК обяви, че преразпределя бронза от финала на земя за жени на румънката Ана Барбосу, ​​след като Международната федерация по гимнастика (ФИГ) съобщи в събота вечер, че ще уважи решението на съда и ще изкачи Барбосу на трето място.

Решението дойде по-малко от 24 часа, след като Спортният арбитражен съд отмени жалбата за точкуване, направена от треньора на отбора на САЩ Сесил Ланди по време на състезанието, което изкачи Чайлс на подиума.

КАС постанови в събота, че обжалването от Ланди за добавяне на 0,1 към резултата на Чайлс е извън 1-минутния прозорец, разрешен от ФИГ.

Специалната комисия пише, че жалбата на Ланди е дошла 1 минута и 4 секунди след публикуването на резултата.

МОК каза в изявление, че ще се свърже с Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ относно връщането на бронза на Чайлс и ще работи с Румънския олимпийски комитет, за да обсъдят церемония по преразпределение в чест на Барбосу.

КАС написа в събота, че първоначалният ред на финализиране трябва да бъде възстановен, с Барбосу трета, румънката Сабрина Манека-Войня четвърта и Чайлс пета.

Организацията добави, че ФИГ трябва да определи крайното класиране „в съответствие с горното решение“, но остави на Международната федерация по гимнастика да реши кой ще спечели медала зад шампионката Ребека Андраде от Бразилия и сребърната медалистка Симон Байлс от САЩ.

Американките Симон Байлс и Джордан Чайлс поздравяват шампионката Ребека Андраде: