Скандалът с участието на боксьорките Иман Калиф (Алжир) Лин Ю-Тин (Тайван) на Олимпийските игри в Париж, чиято принадлежност към женския пол е повече от съмнителна, не стихва. Страна по него взе легендарният британски бегач на средни дистанции Себастиан Коу, който в момента е президент на Световната лекоатлетическа федерация.

67-годишният Коу обвини Международния олимпийски комитет в липсата на ясни правила, които да разделят биологичните жени и тези, които са родени външни белези на слабия пол, но имат мъжки хромозоми.

„В продължение на пет години бях административен директор на Контролния съвет на Британската боксова федерация. Освен това имам дъщери. Как мислите, че се чувствам? Много е важно да имаме правила, зад които да застанеш твърдо и да бъдат водещ принцип при всички спортове. Без наличието на подобна политика се стига до ситуация като настоящата“, обяви Себастиан Коу.

Двукратният олимпийски шампион обвини Международния олимпийски комитет за липсата на категорични правила, а според него това превръща спортистите от женски пол в жертви на съперници, които са родени с различно полово развитие (DSD). Бившият лекоатлет обяви, че настоящата ситуация е довела до огромен скандал, който унищожава реномето не само на бокса, но и на целия спорт.

Световната федерация по лека атлетика беше първата, която въведе разграничаване за спортистите с DSD, каквито са случаите с алжирската и тайванската боксьорки. Тези правила бяха продиктувани от случая с южноафриканската атлетка Кастер Семеня. Впоследствие плуването и триатлонът също въведоха подобни разграничения.

Международният олимпийски комитет води открита война с Международната боксова асоциация (IBA) и не приема решенията на организацията, която преди година отстрани двете боксьорки от Световното първенство в Делхи.