Националният отбор на Сърбия по баскетбол си осигури втората позиция в крайното класиране на група “C” на Олимпийските игри в Париж. Възпитаниците на Светислав Пешич продължават напред към четвъртфиналите след трудно извоювана победа с 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18) над Южен Судан.

Двубоят се проведе на закрития стадион “Пиер Мороа” в Лил и бе последният мач, който това съоръжение приема от баскетболния турнир. Елиминационната фаза ще се играе в зала “Акор Арена” в Париж.

През цялото време сърбите бяха свирепо преследвани от тима на Южен Судан, който през второто полувреме няколко пъти сваляше разликата в рамките на точка-две. Невероятният Богдан Богданович обаче в типичния си стил блесна с ключови стрелби в почти всеки по-критичен момент за западните ни съседи, като в крайна сметка те записаха силна серия в средата на последната част и така успяха да вдигнат разликата накрая.

Така освен Сърбия, към четвъртфиналите на Игрите в Париж продължава и Гърция. Южните ни съседи се нуждаеха от победа на "орлите" с две или повече точки, за да се класират за елиминационната фаза като един от двата най-добри трети отбора. Другият такъв е отборът на Бразилия.

Богданович завърши с 30 точки и 8 асистенции при 10/14 стрелба от игра. Никола Йокич бе на традиционно високото си ниво с 22 точки и 13 борби, Василие Мицич добави 15 точки, 7 борби и 7 асистенции, а Филип Петрушев постигна 10 точки.

Карлик Джоунс се отличи със 17 точки, 5 борби и 10 асистенции за Южен Судан. Мериъл Шейок реализира 17 точки, Нуни Омот вкара 14, а Бул Куол прибави още 11 точки.