Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева коментира в предаването на БНТ "Денят започва" участието на Иман Калиф от Алжир и Ю-Тин Лин от Тайван на Игрите в Париж, което предизвика международен скандал. Утре тайванката трябва да се бие на четвъртфинал срещу българката Светлана Каменова Станева.

"Очаквам мачът да се състои. Светлана е достатъчно подготвена. Не мисля, че случващото се е редно. Не трябва състезателите и треньорите да предприемат мерки по този казус. Това е международен скандал. При положение, че Международната боксова асоциация (IBA) е спряла правата на двете състезателки, които очевидно не могат да докажат, че са жени, не е редно МОК да ги допуска до състезание от такъв ранг", заяви Кръстева.

"Това очевидно не са жени. Аз имам загубен финал на световно първенство с една от двете. Чисто физически няма как една жена да бъде равнопоставена на тези двама младежи. Да не говорим за психологическия момент. Те не са жени. Няма как да накарат целия свят да приеме различното за нещо нормално, а нормалното да стане изключение. И двете състезателки не са участвали на турнира Купа "Странджа", коментира олимпийската шампионка.

Националната ни състезателка и участник в Игрите в Париж Станимира Петрова също коментира скандалната тема с двете боксьорки от Алжир и Тайван.

"Реално аз нямам никакви доказателства. Аз съм за равенството и справедливостта. И ако те не са жени и са различни, според мен, не е редно да се състезават с жени, защото те не са равнопоставени. Пожелавам успех на Светла, защото тя е пряко зависима и свързана с една от тях, с представителката на Тайпе. Аз също имам загуба от нея, тогава още нямаше съмнения, че не е жена. Благодаря на цяла България за подкрепата", сподели Петрова пред БНТ.