Американецът Скоти Шефлър спечели олимпийската титла в голфа при мъжете на Олимпийските игри в Париж. Водачът в световната ранглиста в момента искаше да се докаже и на олимпийския турнир, за да добави и златен медал в богатата си колекция. Второто място е за британеца Томи Флийтууд, а третото и бронзов медал остана за Хидеки Мацуяма от Япония.

Състезанието премина в продължение на четири дни и 72 дупки на Льо голф насионал в предградията на Париж. Шефлър завърши на 1-ото място с 19 удара под пар, а също така изравни и рекорда на трасето от 62, шест бърди удара от девет в последните си 29 изстрела.

Флийтууд изстреля 66 удара в последния ден и остана с един удар по-малко от победителя днес. Японецът Хидеки Мацуяма завърши на един удар зад Флийтууд, за да вземе бронза, а ирландецът Рори Макилрой завърши пети.

Макилрой се включи в борбата за медал с пет последователни бърдита в задната деветка, но завърши на два удара зад Мацуяма, след като прати топката във водата на 15-а дупка и направи двойно боги накрая – богито е първата ударна система, въведена в голфа. Богито е въведено от  Хю Ротеръм, секретар на голф-клуба в Ковънтри, измислил идеята за стандартизиране на броя удари във всяка дупка, които трябва да направи играч на голф, определено от него като резултат по земя“.

Той спечели титлата в истинска драма, успявайки да направи обрат. Американецът тръгна към титлата от третото място, изоставайки с четири удара от лидерите Ксандър Шауфеле (САЩ) и Йон Рам (Испания). Рам в един момент беше дори фаворит за златния медал, но в средата на днешния ден се сблъска с Шауфеле на две дупки. Започвайки от 12-а дупка представителят на домакините  Виктор Перес взриви публиката, слизайки с шест удара по-малко през следващите си пет дупки, за да стигне до 16 и легитимно да влезе в битка за медал, може би дори златен вариант.

През целия ден Шефлър сякаш беше някъде в миманса, но след грешките на Рам се активизира и показа прецизни изстрели, които му гарантираха в крайна сметка и златото.

Попитан къде се нарежда това отличие във витрината му, той каза: "Доста високо! Всеки път, когато можеш да представляваш страната си, е доста специално. Това беше забавна седмица и беше страхотно да представям САЩ и съм горд, че се прибирам у дома с медал", завърши новият шампион.