Тайванската боксьорка с изключително съмнителна принадлежност към женския пол Лин Ю-Тин се класира за финала в категория до 57 кг на женския боксов турнир в Париж 2024. Азиатката ще се срещне в спора за златния медал с Юлия Шеремета (Полша).

Лин, която в полуфиналите отстрани българката Светлана Каменова, победи с пълно съдийско единодуше Есра Йълдъз Кахраман. Така тайванката стигна до първия си олимпийски финал.

След загубата си Кахраман копира жеста на Светлана Каменова и с пръстите на ръцете си показа буквата Х. Така без да използва думи заяви, че съперничката ѝ няма два ХХ хромозома по рождение, както е при биологичните жени, а е с XY като при мъжете.

Лин Ю-Тин има две титли от първенства на Азия и три медала от световни първенства. На последния шампионат на планетата в Делхи през миналата година беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (IBA), тъй като направеният и тест е показал наличие на мъжки хромозоми. Допускането ѝ до участие на Олимпийските игри предизвика напрежение между IBA и МОК, както и коментари в пресата в цял свят.

В другия полуфинал 20-годишната Юлия Шеремета спечели с 4:1 съдийски гласа срещу Нести Петешио от Филипините. Съдиите край ринга дадоха единодушно първия рунд в полза на азиатката, но в следващите два младата полякиня сътвори обрат и си заслужи победата.

Шеремета е първата боксьорка от Полша, която ще играе финал на Олимпийски игри и първата представителка на своята страна, която печели медал от Олимпиада от Войчех Бартник през 1992 година в Барселона.

Финалът в категорията е на 10 август, събота.