Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова беше много щастлива след успешния си олимпийски дебют. Световната №48 елиминира на старта на тенис надпреварата на Игрите в Париж 2024 Магдалена Фрех с 6:4, 7:6(4), прекъсвайки серия от четири поредни загуби от полякинята.

Томова ще се изправи във втория кръг утре срещу поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ), която спечели убедително срещу Юлия Грабхер (Австрия) - 6:2, 6:0. 
 
„Олимпийски игри не се случват всеки ден. Щастлива съм, че победих. Съперничката, срещу която играх, не е лесен противник за мен, тъй като играе неприятен стил. Радвам се, че успях да наложа тактиката си и в тайбрека се събрах, въпреки че изпуснах мачболове при 5:2. Радвам се, че победих“, коментира Томова.

„От началото бях малко изморена. Сезонът е много дълъг. С новите правила за WTA 1000 и WTA 500, когато влизаш в основна схема, си задължен да играеш. Ако не играеш, ти се пишат 0 точки на ранкинга. Когато съм в най-добрата си позиция, за мен е важно да играя тези турнири. Доста тежко и сложно е като програма. Надявам се да успея да се възстановя за следващия мач. Излизам срещу Ема Наваро. С нея играхме в Хобарт. Тя спечели турнира тогава, но направихме доста добър мач. Играе страхотно тази година, но смятам, че и за мен е най-добрата година до момента. Ще се боря за всяка точка и за България“, амбицирана е софиянката.

„Предолагам, че мачът е утре. Не съм видяла да има програма. Щом Наваро каза, че ще е утре, значи е утре. Имаше спорни топки в днешния мач. Няма нужда да се нервирам, защото ще ми повлияе лошо. Опитвах се да съм по-положителна. Не очаквах толкова голяма подкрепа от публиката. Изненадах се. Доста е готино така. Не на всеки турнир се случва да има толкова българи и е много приятно наистина“, продължи Томова.

"По-различно е тук да играеш за България. Усещаш повече товар на плещите си, но е готино, когато носиш победи на България. Винаги е страхотно усещането. Нямаше по-специални емоции. Смятам, че вече имам доста опит в големите турнири и не слагам очаквания пред себе си. Искам да играя мач за мач и каквото се случи“, каза още Томова.

Наваро и българката имат един мач помежду си - през януари на твърда настилка на турнира в Хобърт, където американката печели на четвъртфиналите след обрат с 4:6, 6:3, 6:2, а впоследствие триумфира с титлата.