Двама от най-влиятелните политици в света Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган заеха категорична единодушна позиция по големия скандал, който вече няколко дни тресе и разделя обществеността. 45-ият президент на САЩ и настоящ кандидат за предстоящите избори през есента и държавният глава на Турция разкритикуваха церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

Те използваха тежки думи за сцената, при която трима известни френски травестити бяха част от група хора, които се наредиха зад дълга маса и направиха скандална пародия на картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи.

„Аз съм много либерален и отворен човек, но за мен това беше истински позор. Наистина ужасно! След четири години за Олимпийските игри в Лос Анджелис ще направим много интересни неща, но нищо подобно на представянето на „Тайната вечеря“ няма да се случи“, обеща Тръмп.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви пародията с известната картина като неморално действие срещу всички християни и обеща да се обади на папа Франциск, за да обсъдят скандала.

„В най-скоро време ще се обадя на папата да споделя с него гнева си срещу този неморален акт срещу християнския свят и всички християни. Олимпийските игри бяха използвани като инструмент на перверзията, която покварява човешката природа. Бях поканен на церемонията от президента Макрон, но моята 13-годишна внучка ме убеди да не ходя., тъй като ще има пропаганда на ЛГБТ. След това ми показа снимки в „Инстаграм". Можете ли да си представите, че спортно състезание, което трябва да обедини хората, беше открито с такава враждебност срещу ценностите на човечеството. Случилото се в Париж е проява на проект, който цели да принизи човечеството до нива, които са по-ниски от животинските“, заяви Ердоган на среща на Партията на справедливостта и развитието.

Заради огромното обществено недоволство от цял свят Международният олимпийски комитет се извини за сцената, но продължи да защитава правото на Франция за свобода на изразяването във всички форми. Художественият директор на Олимпийските игри в Париж Тома Жоли опита да увери, че въпросната сцена е целяла да представи пиршество на олимпийските богове от гръцката митология.