Четирикратните олимпийски и четирикратни световни шампионки по футбол при жените САЩ не оставиха никакви шансове на един от сериозните си конкуренти Германия, побеждавайки с убедителното 4:1. Така американките записват втора победа в група В на турнира по футбол на Игрите в Париж и с 6 точки оглавяват потока, което ги класира със сигурност на четвъртфиналите.

Два гола вкара София Смит, по един добавиха Малъри Пю и Лин Уилямс. Джулия Джиуеин в 22-ата минута намали на 1:2, но това беше единственото утешение за германките днес.

Германия остава с 3 точки, колкото има и победената от тях Австралия на старта. Австралийките ликуваха тази вечер в спектакъл с 11 гола, след като победиха Замбия с 6:5. Барбара Банда вкара три гола за Замбия, но това не помогна на африканките. Стефани Елис Катли вкара два пъти за Австралия, а Мишел Хейман заби победното попадение в 90-ата минута за крайното 6:5.

В група А домакините от Франция стъпиха накриво срещу Канада и отстъпиха с 1:2. Канадките, които бяха наказани с отнемане на 6 точки заради шпионаж на противникова тренировка, постигнаха втора победа, но доста трудно ще минат във втората фаза. Те стигнаха до победата в 12-ата минута на добавеното време, когато точна беше Ванеса Жил.

По-рано в същата група Колумбия записа първа победа, надделявайки с 2:0 над Нова Зеландия.

Испания е вторият отбор, който се класира за четвъртфиналите, след като вече има две победи в първите си два мача в група С. Испанките се наложиха с 1:0 над Нигерия благодарение на гола на Алешия Путеяс пет минути преди края.

Бразилия пропусна възможността да се присъедини към испанките, след като падна с 1:2 в същата група от Япония. Бразилките поведоха с 1:0 благодарение на попадението на Дженифер в 56-ата минута, но шокиращо допусна два гола в добавеното време и падна. Саки Кумагаи в 92-ата минута изравни от дузпа, а Момоко Таникава обърна мача с втори гол 4 минути след това. Така и двата тима са с по 3 точки.

Дженифер получи подаването от играещата на шеста Олимпиада Марта и даде преднина. Марта напусна под овациите на публиката шест минути преди края на срещата, за да получи почивка. Нейните съотборнички обаче не издържаха и паднаха. Японките, които пропуснаха дузпа преди почивката, наказаха грешки на защитата и на бразилската вратарка.

Напред продължават първите два отбора от всяка група и два от трите трети състава. /БТА