Вандали повредиха френската високоскоростна жп мрежа, извършвайки серия от координирани действия. Това доведе до спиране на движението по някои от най-натоварените жп линии преди откриването на Олимпиадата в Париж, предаде Ройтерс. Смущенията са засегнали 800 000 пътници. 

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната и че трафикът ще бъде сериозно нарушен през уикенда.

"Снощи Ес Ен Се Еф бе жертва на няколко вандалски прояви по Атлантическата, Северната и Източната високоскоростна линия. Умишлено са предизвикани пожари, за да се нанесат щети по съоръженията ни", каза в изявление френският национален жп оператор. 

Представители на правителството разкритикуваха вандализма часове преди церемонията по откриване на Игрите, които се провеждат из цяла Франция, въпреки че до момента няма информация вандалските прояви да имат връзка с Олимпиадата, съобщи АП. Полицията във Франция каза, че властите разследват случая.

Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера осъди действията. 

"Това е ужасяващо. Да вземете на прицел Игрите, означава да вземете на прицел Франция", коментира тя.