Ръководството католическата църква след край на едноседмичното си мълчание и най-накрая осъди пошлата подигравка в християнската религия по време на церемонията за откриване на Олимпийските игри в Париж. Ватиканът изрази разочарование от пародията с картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи.

„Светият престол беше натъжен от някои сцени на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се присъедини към гласовете, повдигнати през последните дни, за да осъди обидата, нанесена на много християни и вярващи от други религии. В престижно събитие, където целият свят се обединява около общи ценности, не трябва да има намеци, осмиващи религиозните убеждения на много хора. Свободата на изразяване, която очевидно не се поставя под съмнение, намира границата си в уважението към другите“, гласи изявлението на Ватикана, разпространено с комюнике на френски език.

Веднага се появиха спекулации, че публичното изявление на Светия престол е продиктувано от разговор между папа Франциск и турския президент Реджеп Ердоган, тъй като традиционно Ватиканът избягва публични коментари на културни събития. Ердоган в началото на седмицата обяви, че ще разговаря с папата, а от ръководството на католическата църква потвърдиха, че подобна дискусия е имало на 1 август.