Председателят на Българския стрелкови съюз и член на Комисията по "Обществени въпроси и корпоративните комуникации" на Международния олимпийски комитет Весела Лечева коментира представянето на българските олимпийци в Париж.

„Стрелбата е в топ 5 като носител на медали за България от Олимпийски игри с ярко присъствие на много знаменити наши състезатели. Самата Антоанета Костадинова е сребърен медалист от Токио. В Париж, в нейната коронна дисциплина 25 метра с малокалибрен пистолет, тя направи най-добрия си резултат за сезона. Антоанета лекуваше дълго време травма. Не сме споменавали за този проблем, защото не искахме да звучи като застраховка или оправдание. Но ако трябва да се анализира резултатът ѝ сам по себе си, то това беше най-силната ѝ стрелба от година насам. И въпреки че беше фокусирана и постъпи изключително отговорно за това състезание, тя не успя да се пребори за медал и остана 11-а. Резултатите на останалите състезателки бяха много силни. Другият ни представител Кирил Киров, който на Световното първенство миналата година взе медал, не успя да се справи при олимпийския си дебют. Той обаче положи огромни усилия в подготовката, както и за спечелването на олимпийската квота“, коментира Весела Лечева, която гостува в олимпийското студио на БНТ.

„Няма как да сме доволни от представянето, предстои ни заседание на Управителния съвет, анализ на представянето на Олимпийските игри. Не трябва да се правят драми, а да започнем работа веднага за следващия олимпийски цикъл. Необходимо е да се стигне до верните изводи и да се набележат правилните решения“, добави председателят на БСК.

Весела Лечева е на мнение, че не се ли инвестира в тренировъчна база, нашите спортисти няма да имат шанс да са на едно ниво с техните конкуренти.

„Националният спортен комплекс по стрелба, който скоро ще бъде открит и официално, ще даде възможност за нормална подготовка на българските стрелци. Инвестираха се средства от държавата, което беше наложително, защото виждаме, че развитието на спорта върви с невероятни темпове и ние няма как да сме конкурентни на останалите по света с остаряла и негодна база“, категорична бе Весела Лечева и добавя, че след Олимпийските игри трябва да се направи професионален и внимателен анализ на цялостното представяне на българските спортисти.

Лечева беше попитана и за скандала в бокса, който засегна и Светлана Каменова.

„Неприятен скандал, който хвърли сянка върху Олимпийските игри, защото те са форум, който е свързван преди всичко с положителни емоции. В Международната федерация по бокс има много проблеми, а въпросът със субективизма при оценка на спортните постижения стои от дълги години. Важно е да бъдат изчистени всякакви подозрения при оценката на резултата. Международният олимпийски комитет администрира в две поредни олимпиади състезанията по бокс, което говори, че проблемите са далеч по-дълбоки. И МОК беше в затруднено положение. В същото време съм сигурна, че това решение е било взето след сериозна дискусия, макар и под огромен натиск. Необходимо е да бъдат прецизирани критериите, за да има честна борба на ринга“, смята Весела Лечева.

„Адмирирам представянето на нашите боксьорки, защото те бяха поставени също в трудна ситуация. Със сигурност медийният шум около този скандал им повлия негативно“, добави бившият спортен министър.