Снимка на севернокорейски и южнокорейски тенисисти на маса, позиращи за селфи на подиума за медали на Олимпиадата в Париж, накараха хората по целия свят да коментират, като някои го приветстваха като демонстрация на рядка трансгранична хармония.

Южна Корея спечели бронз, а Северна Корея сребро на смесени двойки, а южнокорейката Лим Джонг-Хун отпразнува повода, изваждайки телефона си за снимка.

Медиите в Република Корея говорят за "сензационна сцена" и е цитиран телевизионен оператор, който казва, че "това е истинският дух на Олимпиадата".

Потребител на популярната онлайн платформа Naver каза, че "е хубаво да видиш севернокорейски и южнокорейски спортисти да се усмихват заедно".

Но друг потребител също изрази загриженост, като каза: "Надявам се, че никой севернокорейски спортист не е пострадал след тази снимка."

Понякога двете Кореи сформират обединени отбори за международни спортни състезания. На Олимпийските игри през 2018 г. в Пьонгчанг и двете страни маршируваха като една на церемонията по откриването и играеха като един отбор в състезанието по хокей на лед за жени.

Но въпреки увертюрите за обединен отбор за игрите в Токио през 2020 г., нещата се разпаднаха и спортните отношения отново замръзнаха.

През последните седмици напрежението на Корейския полуостров пламна заради хилядите балони, натоварени с боклук, които Пхенян изпрати в Южна Корея, някои от които стигнаха до територията на президентския комплекс в Сеул.

На тези Олимпийски игри вече се наблюдава някаква драма, включваща неудобно объркване между двете нации.

Организаторите на Олимпиадата "дълбоко се извиниха" на Южна Корея за "човешка грешка", при която нейните 143 спортисти бяха погрешно представени като севернокорейци на церемонията по откриването.

Инцидентът се случи миналия петък, когато южнокорейските спортисти направиха своя дебют на лодка, плаваща по река Сена. Както френските, така и английските съобщения погрешно ги идентифицират като идващи от "Корейската народнодемократична република".

Това е неправилното пълно име на Северна Корея, която официално е известна като Корейска народнодемократична република. Официалното име на Южна Корея е Република Корея.