Тайванката Лин Ю-Тин хвърли в смут не само боксовите среди на Лятната олимпиада, но и всички в Париж. Тя е най-титулуваната боксьорка в категория до 57 кг – има две световни титли и бронзов медал от  световно първенство. Загубила е само пет пъти при 24 качвания на ринга.

28-годишната Лин е потенциален съперник на нашето момиче Светлана Каменова на турнира във френската столица. Двете са стари познайници от един огромен скандал, в който състезателката от Тайван беше забъркана.

През март миналата година бронзовият медал на Лин от световното първенство в Делхи (Индия) беше отнет и връчен на Светлана.  Тя не успя да издържи задължителния тест, който показа, че всъщност е мъж, а не жена.

Сега обаче преди лятната Олимпиада се оказа, че Лин си е жена. Поради тази причина Международният олимпийски комитет (МОК) я допусна до състезанието.  Решението предизвика много дебати и коментари на специалисти и фенове не само на бокса, а и на спорта въобще.

Лин беше наречена Джендъра с поразяващия удар, както и жената с нещо между краката си, жена с трите крака и т.н.

Важно е да се уточни, че олимпийският турнир не се провежда от световната федерация по бокс заради нейното изключване от олимпийското движение. Всички решения се вземат от МОК, включително това и за джендъртестовете.

Освен Лин още една боксьорка беше определена като мъж през март миналата година. Това е Имане Хелиф от Алжир. Както тя, така и въпросната тайванка ще дебютират на олимпийските игри в Париж в петък. Алжирката е в категория до 66 кг.

Двете малко или много стряскат всички в боксовите среди. Не толкова заради проблема с техния пол, а колкото заради добрата им подготовка и класа.  А вероятно и заради двете.