ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров разкри пред новия подкаст БЛИЦ Live истината за отношенията си с лидера на ГЕРБ и екс премиер Бойко Борисов, за които в общественото пространство се носят легенди. От първо лице, Димитров казва своята истина и разкрива съкровени моменти от престоя си в Берое.

Ето как младият специалист отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов в разговор, който заслужава да се чуе и види.

- Сашо, как ще отговориш на слуховете във футболните среди, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стои зад твоите треньорски назначения?
- Тези слухове преди много ме нараняваха, но сега не им обръщам внимание. Чувал съм като слух и ми беше адски странно - че Бойко Борисов ми е кум. А аз нямам брак. Няма как без брак, той да ми е кум. Чувал съм също, че Борисов е бил братовчед на жена ми, че имаме роднински връзки... Не! Аз изключително уважавам този човек. За мен той е най-добрият политик в България. Каквото и да кажа, може и да няма стойност, защото съм пристрастен, но се вижда какво се случва в държавата без той да е на кормилото. Това са фактите. Да, познавам този човек, възхищавам му се, гордея се, че го познавам. Бил съм му треньор във Витоша (Бистрица). Този човек уважава треньорската професия. Ще кажа един пример - на полувремето губим мач в Бистрица с 0:1. Не помня името на противника. Вървейки към съблекалнята аз си мисля, че трябва да направя промени, да коригирам тактиката, да дам различни насоки, но Борисов е в съблекалнята. Как да подходя? Казвам си, че ще подходя принципно, той в момента е футболист. В този момент охраната му подава телефона да води важен разговор. А той казва: "Стой, треньорът говори!". Мечтая всички премиери в България да бъдат такива - да уважават треньорската професия. Koлкото до помощ от негова страна - все пак аз зад гърба си имам три континентални първенства. Едното ми е като помощник-треньор в Индонезия през 2007 година - Азиатско първенство. Другото е класирането с наборите 1995 и 1996 г. на европейското първенство и третото беше със 17-годишните през 2015 г., когато бяхме домакин. Той ли е играл в Индонезия? Той ли ме е направил помощник-треньор на индонезийския национален отбор? Не! Няма по-хубаво от това, че този човек е съпричастен с футбола. Иска да помага на футбола. Докато Борисов беше премиер, а Владислав Горанов финансов министър се работеше по това да се дават средства на школите, за да може децата да не плащат такси, да ходят на лагери, да не дават пари за екипировка, да има централизирана подготовка. Този проект беше тяхна идея и се подготвяше. Борисов е като Виктор Орбан за България.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

- Имало ли е трудни периоди, когато Бойко Борисов да застане зад теб, например след загуба, след поемане на ново предизвикателство или в житейски план?
- Най-хубавото беше, че доколкото знам, последния му мач, който той изгледа от трибуните, беше нашата победа с 3:0 над Полша. Категорично ги бихме в София. Едва половин час след мача разбрах, че е бил на трибуните. Така че ако иска да идва на мачовете на младежкия и мъжкия национални отбори, защото имаме изключително позитивна енергия и знам колко може да помогне на страната, на хората и на спорта. А и не само на спорта, и той го е правил.

- Времената в политиката са доста турбулентни. Бойко Борисов в момента не е премиер. Как се променя отношението на хората, когато един политик падне от власт? Можеш ли да го кажеш впечатленията си от първо лице?
- Чак толкова не съм запознат, не мога да дам примери от чужбина, но в България даже и песен има - когато си на върха всички те обичат, но паднеш ли от там всеки се отрича. Човек има възходи и спадове. И е много хубаво, когато "падне", защото тогава вижда кои са му приятелите. Приятелите са тези, които остават с теб където и да си, какъвто и да си. Горе ли си, долу ли си - ако си приятел, си приятел за цял живот. Всичко друго е моментно и няма стойност.

- Какво е за теб приятелството?
- Стойност! Да застанеш зад човек, да си до него, да се радваш, когато успява, а не да викаш "този защо успя?", "този е човек на еди-кой си"... Приятелството е да бъдеш до човека, когато върви нагоре. Ако може леко да го побутнеш, независимо какво ти струва. Всичко друго е предателство, фалш, лъжа, в която ние за съжаление живеем в България. И докато живеем в тази фалш, лъжа и измама ние няма да се оправим. Когато се хванем за ръце, когато кажем, че сме приятели, можем да бием всеки. Историята го е показала. Ние сме единствената страна в Европа, която е запазила името си от своето основаване до ден-днешен. Ние сме единствената страна, която не е губила знаме в битка.

- Заради това ли извеждаш националния отбор с песента за капитан Петко войвода?.
- Политиката и футболът много са свързани. Няма как да е различно, но отвсякъде трябва да излизаш с чест и колкото се може по-чист.

- По-лесно ли се работи в клубен отбор или в национален?
- И двете имат своето предизвикателство. Много съм обичал работата си и в клубните отбори, които съм водил. Водил съм ги със страст, желание и мотивация. Работил съм денонощно, както и в националния отбор. Националният отбор е чест, гордост, страст. Националният отбор е и идентичност, защото представляваш страната си. Съвременният начин за водене на войната, това е спортът. Когато доминираш в спорта, доминираш над нациите. Това е по-интелигентният начин отколкото войната. Всички държави инвестират, влагат много пари, за да доминират в спорта. Доминирайки в спорта, показваш, че доминираш над другите страни.

- Беше треньор за кратко и в Берое. Интересното беше, че си тръгна от клуба, въпреки четирите поредни победи, които постигна тогава. Защо се стигна до раздялата?
- Писна ми. И точно заради фалша, лъжата, измамата... Когато преговаряхме с ръководството, ми казаха, че искат да играем с българи, да сменим политиката. Отговорих, че е страхотно и ще приема заради това, че ни съвпадат вижданията. Направихме един добър отбор, в който преобладаваха българите, както в Ботев. Имаше млади български момчета, които приеха да заиграят в Берое заради мен - Боби Цонев, Ради Кирилов, който сега е една от водещите фигури в мъжкия ни национален отбор. И други примери мога да дам. Имах условие от ръководството да прескочим първия кръг в Лига Европа и го преодоляхме. Но с цената на какво? Играхме с Радник (Биелина) първия кръг. Там настана едно клане. И тези хора, които скочиха срещу мен - феновете, част от тях, те не бяха много. Криеха се под моята спалня. Ходихме със спортния директор Светльо Петров да ги вадим от полицията.

- За истинско клане ли става дума?
- Да, за клане става дума, клане в буквалния смисъл на думата. И ако има някой мъж от тези от Стара Загора, които бяха на мача в Сърбия, нека ти се обади и да потвърди думите ми. Двадесет човека бяха и ги скрих в моята стая. Казах им "тук няма кой да ви пипне, влизайте и стойте тук, аз ще се оправям". Аз съм такъв навсякъде, излизам открит. Не се притеснявам от диалог, от градивна критика, напротив - приемам я. Нито се притеснявам от бой.

- А как приемаш лъжите за себе си в медиите?
- Ужасно ги приемам.

- Успяват ли да те наранят?
- Ако кажа да, мога да отключа такива неща и те да продължат, защото са се писали откровени лъжи за мен. Както тази, че Бойко Борисов ми е кум. Последната лъжа беше, че моите тренировки били еднообразни - само пасове, комплекс и игрички. Нямало видеоразбори, нямало интерактивно обучение. Това ме обижда. Отворен съм и реагирам веднага.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

- За щастие един от малкото случаи, когато футболисти изразяват своята благодарност, те го направиха след една откровено поръчкова статия срещу теб в медиите. Близнаците Петко и Андреа Христови, Дани Наумов, Влади Николов, Калоян Кръстев и Станислав Иванов излязоха в твоя подкрепа в социалните си профили. Как приемаш жеста им?
- Много им благодаря на тези момчета. Насълзяваха ми се очите, когато ми пращаха скрийншотове от техните публикации. Те ми се обадиха. Това говори първо за човешките отношения между нас. Да, аз в работата си, а не само, първото, което се стремя, е да създам човешки отношения. С момчетата го направихме и затова печелехме. За да печелиш, трябва всички да сме на една страна, взаимно да се подкрепяме. Тези хора винаги са знаели и са разчитали на моята подкрепа. Нито те са ме предавали, нито аз ще ги предам. Дай боже всекиму това, което се случи с мен.

- Ти си един от малкото футболни специалисти, които следват доктурантура. В своята практическите занимания работиш съвместно с Бербатов и Мартин Петров. Направи един паралел между тях и президента на БФС Борислав Михайлов…
- Не смея да правя такъв паралел, защото са различни поколения. Всеки от тях е изключително стойностен човек. Работя с Борислав Михайлов дълги години. Всичко, което сме правили, го правим добре заедно. С Мартин сме и състуденти, те са нова вълна, бъдеще, което предполагам, че един ден ще дойде. Но и тук пак трябва да се обединим, а не да има нападки, което не се харесва на хората. Тези хора, ако се обединят и работят заедно, футболът ни ще върви напред, а и не само футбола. Те ще дадат пример. Защото тези хора са пример – и Борислав Михайлов като капитан на най-успешния ни национален отбор. И Бербатов и Мартин, които са изключителни футболисти и личности. Ако тези големи личности се обединят, те ще бъдат пример за останалите. Ако щеш на политици или в други сфери, в които навсякъде го има това разделение. Този пример ще бъде перфектният!
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ
Снимки: Георги КОЛЕВ