Мъжкият хокеен турнир на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг започна с две големи изненади. Словакия обърна Олимпийските атлети от Русия, а Словения победи САЩ след продължение. Сайтът на Световната федерация по хокей на лед (IIHF) припомни и други сензационни резултати в първите дни на турнирите на олимпийски игри.

Хокеят на Санкт Мориц'48 започва с изненадващ успех на Швейцария с 5:4 над САЩ. Това поставя пътя на американците към първите олимпийски игри, в които техният отбор не печели медал в хокея на лед, след като преди това са взели три сребърни отличия (1920, 1924 и 1932) и бронз (1936). Швейцарците, водени от капитана си Биби Ториани, пък за втори път в историята си стигат до бронзовите отличия. Първият случай е през 1928 г.

Олимпийските игри в Лейк Плесид през 1980 година предлагат една от най-големите сензации в историята на хокея на лед. Това е световноизвестният мач между САЩ и СССР, в който американските колежани побеждават доминиращият в света съветски отбор с 4:2. Мачът остава в историята като „Чудото на леда“. Стартът на хокея на игрите в Лейк Плесид предлагат обаче два изключително сензационни резултата.

Полша изненадващо побеждава Финландия с 5:4. Предварителните прогнози са, че поляците нямат никакъв шанс срещу финландците, в чиито състав блестят капитанът Юка Порвари, Кари Елоранта и 19-годишният Яри Кури. Финландия достига до финалния кръг на турнира, но не успява да спечели отличие. Също в първия си мач в Лейк Плесид Румъния побеждава с 6:4 бронзовия медалист от Инсбрук'76 ФРГ. Румъния финишира осма на олимпийските игри през 1980 година, а след това никога не достига до участие на елитно ниво в световния хокей на лед.

През 1988 година е ред на ФРГ да поднесе изненадата. Германците побеждават с 2:1 Чехословакия, за която играят големите звезди на местния хокей Владимир Ружичка, Игор Либа, Душан Пашек и Иржи Хърдина, който реализира единствения гол за чехословаците в мача.

Хокеят в Торино 2006 също предлага две изненади в първия си ден. Считаният за фаворит за златните медали руски отбор губи на старта с 3:5 от Словакия (същата беше ситуацията и преди вчерашния мач между двата отбора). Словаците по това време са с отбор, който няма почти нищо общо с тима, спечелил златен (2002), сребърен (2000) и бронзов (2003) медали от световно първенство. Въпреки това за Словакия играят бъдещите звезди от НХЛ Мирослав Шатан, Здено Хара и Мариан Габорик, който вкарва два гола срещу „сборная“.

Другата изненада от първия ден в Торино е равенството между САЩ и Латвия. Изключителна заслуга за това има латвийският вратар Артурс Ирбе, който прави 39 спасявания. Две асистенции прави Сандис Озолинш, който по това време играе за „патоците“ от Анахайм, но малко след олимпиадата преминава в Ню Йорк Рейнджърс.