Анастасия Кузмина спечели трета олимпийска титла в кариерата си, след като триумфира в масовия старт на 12.5 километра по биатлон на зимните игри в Пьонгчанг. 33-годишната рускиня, състезаваща се за Словакия, водеше от началото до края на състезанието. 

Кузмина направи само една грешка в четирите стрелби и измина трасето за 35:23.0 минути. Така тя успя да детронира олимпийската шампионка отпреди четири години в тази дисциплина Дария Домрачова, която завърши втора с изоставане от 18.8 секунди. 

Припомняме, че Кузмина е олимпийска шампионка в спринта във Ванкувър 2010 и в Сочи 2014. Тя има също и три сребърни медала от олимпийски игри - в преследването във Ванкувър 2010 и в преследването и в индивидуалния старт на 15 км в Пьонгчанг. 

Кузмина до момента спечели всичките три медала за Словакия на Олимпиадата в Южна Корея.

Трета в масовия старт на 12.5 километра завърши Тирил Екхоф (Норвегия) с два пропуска и пасив от 27.7 секунди.

Шведката Хана Йоберг, олимпийска шампионка в индивидуалния старт на 15 км, завърши на пето място с една грешка и на 46.5 секунди изоставане.

Носителката на две титли от Пьонгчанг (в спринта и в преследването) и световна шампионка в масовия старт Лаура Далмайер (Германия) финишира чак 16-а след две грешки в стрелбата и на 1:47.1 минути зад победителката. 

Състезанието премина без българско участие.

Масовият старт при мъжете е в неделя. В него също няма да статират българи.