Александра Жекова се представи успешно на Олимпиадата в Пьонгчанг, класирайки се на финала в бордъркроса и завършвайки на шесто място в последното си голямо състезание. За 30-годишната столичанка това бе четвърто участие на зимни олимпийски игри. 

"Не можахме да направим достатъчно добри тренировки, на които да тестваме разични варианти. В общи линии днес беше опознаване и обработване на трасето наново. Това беше предизвикателство. Но се радвам, че успяхме да стигнем до големия финал. Защото в елиминацията имах засичане с едната французойка. Тя падна, аз успях да се задържа на крака. Много съм щастлива, че направихме финал. Наистина целта беше да карам добре, но беше много трудно от тази лоша врата да намеря позиция напред, още в първи вираж, откъдето идва цялата скорост за много дълга секция. А и момичетата, с които се борих са наистина невероятно добри и бих казала, че ме превъзхождат цял сезон. Дадох всичко. Не съм сгрешила в последното си спускане, за което се радвам. Опитах се да построя добре стратегията си, така че да ги настигна, но за съжаление, не се получи достатъчно добре. За условията и за всичко, което имаме с нашия малък отбор, мисля, че не е никак лош резултат", обясни Сани пред БНТ.

"Много работихме, в различни посоки, тези четири години и се опитахме да извадим максимума отвсякъде. Трудно е. Има много работа в бъдеще, за следващите поколения, ако искаме да имаме резултати на такива големи събития, защото, факт е, екип не достига. И това, че аз нямам съотборници, с които да тренирам, също ми пречи, защото не мога да оттренирам ситуации в самите тренировъчни спускания. Благодаря на целия си екип и на всички, които вероятно са станали много рано в България, за да ни подкрепят. Благодаря ви от сърце! Беше страхотна емоция за мен да бъда тук. Карах за цяла България!", продължи развълнуваната Жекова. 

"Мисля, че това ще е последното ми голямо състезание. Както виждате, трудно е да успяваме да не изоставаме спрямо другите ми конкурентки. Съмнявам се, че ще изкарам още един олимпийски цикъл. Като атлет в моя спорт аз дадох максимума, на който съм способна. Оттук нататък бих искала да се преориентирам към други неща, които може би ще ми дават възможност да се развивам в други посоки. Но вероятно ще остана още една година в спорта, тъй като догодина има световен шампионат. Все пак все още съм сред най-добрите, вече десет години на световния тур сме в Топ 10, което не е малко. Спортът дава страшно много. Той ни помага да израснем като личности. За да бъда добре в него е трябвало да се адаптирам към много неща, да се науча на много неща и смятам, че това е един много добър път за подрастващите. За мен бе детска мечта да практикувам този спорт на такова високо равнище. Не съжалявам за моя избор. Моето послание към младите е да следват сърцето си и да правят това, което обичат, защото винаги има смисъл!", добави Сани, която за пореден път благодари на всички за подкрепата и чрез емоционално съобщение в социалната мрежа: