Българинът Емил Милев не успя да се класира за финала в дисциплината 25 метра бърза стрелба с пистолет. Милев остана на 12-то място. Той се състезава за САЩ от няколко години, като вече на втора Олимпиада излиза под американския флаг.

Роденият на 2 май 1968 година българин има четири участия на олимпийски игри за България - Барселона през 1992 година, когато е 20-ти. В Атланта през 1996 година спечели сребърен медал. В Сидни през 2000 година остана четвърти, а в Атина 2004 година се нареди на девето място. След това Емил Милев пропусна Олимпиадата в Пекин през 2008 година, за да се завърне в Лондон през 2012-та, но вече като част от американския отбор (13-то място). Сега е 12-ти.

48-годишният нашенец е едва вторият състезател в историята на американската спортна стрелба, който участва на шеста Олимпиада. Първият подобен случай е Уилям Макмилън - участник на всички олимпиади между 1952-1976 г. Милев живее в Брандън (щата Флорида) със съпругата и двете си деца. Той е американски гражданин от 2009 година, за което казва: "Това е привилегия. Носенето на червено, бяло и синьо означава много за мен." Съпругата му Анина го описва: "Той е много, много спокоен човек. И най-добрият, когото познавам." Милев казва, че няма как да постига успехи без двете си деца Алекса (22 години) и Филип (18 години).

Когато пристига в САЩ, семейството се заселва в Калифорния, но след това се мести в Тампа, където е дългогодишният треньор на Милев - Владимир Шишков. Първоначално Милев се задоволява с всякаква работа, включително разнасяне на списания по бензиностанции и доставка на пици. След това започва като заместник учител по физкултура, а сега вече учениците го наричат Коуч (учителю). "Хората тук имат гордост. Ходят по улиците, вярвайки, че всичко е възможно", коментира Милев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Емил Милев с дъщеря си Алекса

С цялото си семейство

Емил Милев с Цвети Абрашева от БНТ в Рио

С баскетболната звезда на САЩ Демаркъс Къзънс