България участва на олимпийските игри в Лондон с 63 спортисти. Част от тях ще се борят за медали, а други само са достойно представяне.
 
В английската столица обаче ще има още 7 български спортисти, които ще се състезават за други държави. Част от тези атлети са печелили медали за България от олимпийски игри, световни и европейски първенства.
 
Някои от тях – борецът Тервел Длагнев, стрелецът Емил Милев  (двамата за САЩ) и плувецът Кристиан Голомеев (Гърция), са емигранти. Други бяха откупени от Азербайджан – гребецът Александър Александров и щангистите Величко Чолаков, Валентин Христов и Боянка Костова).

За Азербайджан се очакваше да участва и щангистът Иван Стоицов, но той не попадна в окончателната заявка. Във волейболния тим на Турция е Нериман Йозой, която е родена в Разград, но още като малка е емигрирала с родителите си.

Още няколко българи можеше да участват на Олимпиадата, но пропуснаха шанс за спечелване на квотите. Махаил Александров със сигурност щеше да участва в Лондон, но ако плуваше за България. Той обаче емигрира в САЩ и се провали на квалификациите.

Две гимнастички от състава на Италия имат български корени. В художествената гимнастика ще участва Жулиета Кантелупи, която е внучка на легендарната Жулиета Шишманова. В спортната гимнастика е Ванеса Ферари, чиято майка е българка.

В женския каяк ще видим Наташа Душев-Янич (три златни и един сребърен олимпийски медали), която е омъжена за бившия български състезател Андриан Душев (бронзов медалист на двуместен каяк от Атланта`96), който е и неин треньор.
 
САЩ
Тервел Длагнев – борба
Свободен стил, кат. до 120 кг
 
Емил Милев – стрелба
Бърза стрелба с пистолет от 25 метра
 
АЗЕРБАЙДЖАН
Александър Александров – гребане
Академично гребане, единичен скиф
 
Величко Чолаков – щанги
Вдигане на тежести, кат. над 105 кг
 
Валентин Христов – щанги
Вдигане на тежести, кат. до 56 кг
 
Боянка Костова – щанги
Вдигане на тежести, кат. до 58 кг
 
ГЪРЦИЯ
Кристиан Голомеев – плуване
100 метра свободен стил