Световните медии се концентрираха върху допинг скандала с българката Силвия Дънекова, но се оказа, че и играчи от други страни са поели нещо, което е извън правилата. Полякът Адриан Зиелински, олимпийски шампион по вдигане на тежести от Лондон преди четири години, ще бъде изпратен обратно у дома, след като е дал положителна проба от нандролон, обявиха от Полската антидопингова агенция.

Зиелински се е провалил на тест в родината си преди да отпътува за Рио де Жанейро, а веднага след пробата е пътувал, обясни Михал Ринковски- директор на Полската антидопингова агенция пред журналисти във Варшава.

"Аз трябва да потвърдя ясно пред всички, че в пробата с урина на Адриан Зиелински е открита субстанцията нандролон. Концентрацията е близо два пъти над допустимата норма", добави чиновникът.

"Днес ние получихме потвърждение. Спортистът е заплашен от четиригодишно лишаване от състезателни права.

Във вторник Полската федерация по вдигане на тежести обяви, че и братът на Адриан - Томаш Зиелински, също е дал положителна проба от нандролон и си отива у дома.

Адриан Зиелински спечели златното отличие през 2012-а година в категория до 85 кг и сега в Рио се гласеше да вдига в по-горната категория- до 94 кг. Ден по-рано Адриан категорично отхвърли обвиненията.

"Ние с брат ми трябва да сме абсолютни идиоти, за да взимаме нандролон, за който знаем, че стои в телата поне 17 месеца. Ние знаем, че отиваме на Олимпиада и би било потресаващо. Има някаква манипулация, нещо ни е добавено", каза Адриан Зиелински.