Международният олимпийски комитет ще се произнесе за евентуалната забрана на Русия за участие в Рио 2016 в рамките на една седмица. Това съобщи прес-секретарят на МОК Емануел Моро.

„Очаквам решението за участието на Русия на олимпийските игри да бъде взето в течение на 7 дни“, коментира Моро пред AFР.

Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков обяви пред ТАСС, че личните му очаквания са МОК да се произнесе по казуса на 24 юли (неделя).

Както е известно, вчера изпълнителното бюро на МОК проведе спешно заседание относно възможността за изваждане на Русия от участие в Рио 2016. Причината за това беше доклада на канадския професор по право Ричард Макларън, който доказва системната употреба на допинг на руските спортисти на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година и прикриването на положителните проби с държавна намеса.

След заседанието си МОК обяви, че разглежда вариантите за налагане на колективно наказание на Русия. Изчаква се и позицията на Спортния арбитражен съд в Лозана във връзка с жалбите на руските лекоатлети заради забраната на ИААФ за тяхно участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.