На Олимпийските игри в Рио де Жанейро миналия месец българският химн не прозвуча нито веднъж. Това обаче се случи на параолимпийските състезания в бразилския мегаполис. Ружди Ружди – един от най-изявените ни състезатели с увреждания през последните години постигна мечтата си, и то как! Лекоатлетът направи серия от четири опита над досегашния световен рекорд от 12,04 м, който отново беше негов, а с най-добрия – 12,33 м, записа златна страница.

Една голя поляна в Павел баня – това е „тренировъчната база" на новия ни спортен герой, пише "Стандарт". Плюс една бетонна рампа „за разнообразие" в гледката. Тук той успява да изкове олимпийското злато, на нея тримата с Даниела Тодорова и Мустафа Юсеинов се опитват да сбъднат мечтите си.

По гърба си Ружди има рани от инвалидния стол, а ръцете му са с износени мускули, защото няма достатъчно опорни точки, които да поемат натоварванията на мускулите. Никак не е окуражаващо, но очевидно хората, които съдбата е наказала по някакъв начин, са със силен дух. Самият той е от Глоджево, Русенско, а причината за неравностойното му положение е автомобилна катастрофа – ситуация, в която най-често се страда и загива в България.

Ружди тренира от 2010 г., когато е открит от сегашния си треньор Радостин Тодоров. „Ружди е упорито момче, а аз още в началото му казах, че ако бъде дисциплиниран, ще успее, защото има таланта да го постигне", разказва той - "Връщам си лентата назад и се сещам за най-тежките моменти – раните, снегът, тренировките на минус 15 градуса... А и техните тренировки са не по-малко тежки, защото за параолимпийците те са допълнително натоварване – тези хора веднъж вече са увредени и рискът е много голям. Сега виждам, че целият този труд на Ружди е бил заслужен и възнаграден. Няма да имаме много голяма почивка, сега ни предстои следващото състезание. Българската мечта се сбъдна и най-после имаме олимпийски шампион. Хубавото е, че подобри и световния рекорд, което ме прави още по-щастлив. Още не мога да го осъзная. Много труд и лишения стоят зад тази титла, много тежки тренировки и контузии", разказва Радостин Тодоров.

Визитката на шампиона
Световен шампион от Доха 2015 – 11,85 м
Трикратен европейски шампион от Стаадсканал (Холандия) 2012, Суонзи 2014 и Гросето 2015 с нов световен рекорд от 12,04 м
Европейски шампион на диск от Италия 2016 г. с 39,33 м