От днес до 21 август светът е Олимпиада! Тази нощ на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро бяха открити 31-ите Игри, които ще продължат малко повече от две седмици.

Домакините се бяха погрижили да направят пищна церемония, която започна с танц за добре дошли, който завърши с появата на символа на мира.

След това бе издигнато бразилското знаме и прозвуча химнът на страната в изпълнение на Паулиньо да Винола. Последва танцът, символизиращ раждането на живота, след което бе отдадена почит на индианското наследство на Бразилия и развитието на бразилската цивилизация.

Последва откъс, който показва  създаването на модерните мегаполиси. След това бе ред на препратка към поп културата, която извира от бедните квартали - фавелите.

В един момент забавлението рязко спря и бе обърнато сериoзно внимание на глобалното затопляне.Така бе даден старт и на кампанията за засаждане на нови дървета, като всяка делегация ще получи семена от различен вид.

Мотото на откриването бе "Да си върнем гората, да си върнем растенията, да си върнем зелената планета".

Накрая започна и излизането на различните делегации. По традиция първи на терена се появиха гърците, след което спортистите от всяка държава излизязоха по азбучен ред. Последни излязоха представителите на домакина Бразилия, а цялата церемонията продължи над три часа.

Българската делегация, която е от 51 състезатели в 15 различни дисциплини, бе предвождана от Ивет Лалова.

Общо  11 000 спортисти от 205 страни ще мерят сили на Игрите. 306 състезания от 28 вида спорт ще видят зрителите на Олимпиадата през следващите малко повече от две седмици.

БЛИЦ СПОРТ ще ви направи напълно съпричастни с всичко случващо се на Игрите. Ще представяме своевременно резултатите в различните дисциплини, представянето на българските спортисти, рекордите и медалистите.

Всичко за Олимпиадата можете да намерите и да следите в нашата секция РИО 2016!