Тихомир Иванов, който завърши на десето място във финала на скока във височина на олимпийските игри в Рио де Жанейро, може да участва в турнир от Диамантената лига този сезон. Това обяви личният му треньор Георги Гетов. Той говори и за условията, в които Тишо тренира в България.

Лекоатлетът от Плевен показва много стабилни резултати – през 2014 г. е скочил 228 см, а тази година – 229 см, които ги преодолява от първи опит.

"Участието в Диамантената лига за нас ще бъде много голям плюс и е една от мечтите ни. Въпросът ще се реши до дни. Сезонът беше дълъг. През тази година имахме две състезания от най-висок ранг - европейското първенство и Олимпиадата. С представянето си Тихомир показа, че е стабилен в резултатите си. Изцяло съм доволен от представянето му, но като всеки треньор винаги ще искам повече и повече, той го знае много добре", каза Гетов.

"Следващата стъпка пред нас е да постигнем резултат над 229 см. Това ще е показател, че работим в правилната посока. Покоряването на тази височина ще бъде успех за нас, тъй като в нашия спорт за всеки сантиметър се тренира с години”, каза треньорът и допълни, че в скока на височина най-добрите резултати състезателите постигат над 26 години, така че възходът за Тихомир Иванов сега започва.

Но според него, за да сме конкурентоспособни на спортистите от световна класа, трябва да разполагаме с условия като техните. „Правим всичко възможно, за да имаме необходимото, ако се налага сменяме градове, за да се доближим максимално до стандартите на професионалния спорт. В България има само четири скочища, затова се налага с моя ТИР да местя скочището, което имаме, от едно място на друго. У нас или пистите са с малко коридори, или настилката е амортизирана, което травмира състезателите. През зимата няма подходяща зала за тренировки. В НСА таванът е нисък, а в други зали няма отопление. Затова винаги си нося малка бутилка с минерална вода. Ако водата замръзне – правим силови тренировки, ако не – бегови упражнения”, сподели проблемите Георги Гетов.