Барселона и Ювентус ще се изправят за четвърти път в евротурнирите и за първи път на финал. В досегашните три случая каталунците два пъти продължават напред, а веднъж краен победител е „старата госпожа”.
 
През 1986 година Барса елиминира Ювентус на 1/4-финалите за КЕШ след 1:0 (гол на Хулио Арберто) на „Камп Ноу” и 1:1 в Торино (голмайстори: Мишел Платини и Стив Арчибалд) . Каталунците стигат след това до финала, който губят от Стяуа с 0:2 след изпълнение на дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) в Севиля.
 
Пет години по-късно – през 1991-а, двата тима играят 1/2-финал за КНК. Тогава каталунците печелят първия мач с 3:1, като два от головете са на Христо Стоичков, след което губят с 0:1 на реванша. Барса продължава на финал и го губи от Манчестър Юнайтед с 1:2 в Ротердам.
Последните сблъсъци между Барселона и Ювентус се през 2003 година. „Бианконерите” отстраняват каталунците на четвъртфинал в Шампионската лига след 1:1 в Торино (голмайстори: Монтеро и Савиола) и 2:1 на „Камп Ноу” след продължения. Във втория мач Недвед открива за Юве, Шави изравнява, а в 114-ата минута Марсело Салайета носи успеха на гостите.  
 
След това италианският гранд елиминира и Реал (Мадрид) на 1/2-финалите (3:1 в Торино и 1:2 в Мадрид), но губи финала от Милан (0:0 в редовното време и продълженията и 2:3 след дузпи) на „Олд Трафорд” в Манчестър.
 
Кой ще спечели финала на Шампионската лига?