Легия (Варшава) гостува на Борусия (Дортмунд) тази вечер в среща от Група "F" на Шампионската лига. Мачът е по-специален за българския национал Михаил Александров, който обаче най-вероятно ще остане на пейката и ще очаква включване в игра като резерва.

Мишо е развълнуван от завръщането си в Дортмунд. Това място е много специално за него. Атакуващият полузащитник прави първите си крачки в големия футбол именно в Дортмунд, където изкарва близо три години. БЛИЦ СПОРТ припомня историята на юношата на ЦСКА, който oт февруари е в Легия и спечели шампионска титла и Купа на Полша, след като преди това пожъна редица успехи с екипа на Лудогорец.

Александров е роден на 11 юни 1989 година. През сезон 2006/2007 е привлечен от ДЮШ в първия отбор на ЦСКА и записва участие в три мача на мъжкия тим на "червените". При юношите характерът му се калява не къде да е, а на добре познатата "Маракана" на "Червено знаме". Тръгва от там като съотборника си в ЦСКА Иван Иванов, който също след това стигна до Шампионска лига. На сгурията до 4-ти километър Мишо записва редица силни мачове и логично преминава в мъжкия отбор на родния си ЦСКА. През лятото на 2007 година се договаря с Ливърпул, но поради проблеми с работната виза на Острова отива в Дортмунд. Привлечен е в Борусия от треньора Томас Дол.

Датата 21 май 2009 година е паметна за Мишо. Тогава той е провъзгласен за Крал на дрибъла на Европа. Александров печели престижната награда за най-бърз дрибльор в състезанието "Льо Дуел", организирано от голямата звезда на френския футбол и Байерн - Франк Рибери.

След като отвява конкуренцията на квалификациите в Дортмунд, Мишо е безапелационен и във финалната фаза на надпреварата, проведена в Мюнхен. 20-годишният тогава българин поставя рекорд за скоростен дрибъл, привличайки вниманието.

Рибери му подарява своя обувка с автограф и купа с надпис "King of speed". Звездата се възхищава на качествата на нашето момче и специално го хвали за умението да играе и с двата крака.

"Това много ще ти помогне в развитието като професионалист", обръща се Рибери към Мишо по време на награждаването.

Александров е на "Сигнал Идуна Парк" до 2010 година. Засича се с Димитър Рангелов, който известно време играеше за първия отбор на "жълто-черните".

Юношата на ЦСКА има зад гърба си доста участие в контролни мачове на мъжкия тим на Борусия (Дортмунд), но така и не записва минути в официален двубой. На "Сигнал Идуна Парк" Александров работи и с ексцентричния Юрген Клоп.

"Не ми се получи да играя в първия отбор на Дортмунд. Бях млад, липсваше ми опит при големите. Преди да дойда в Германия, бях записал само три мача в Първа дивизия в България. Не успях, но не съжалявам, че бях там. Престоят в Германия ти дава добър урок за живота и за бъдещето", сподели наскоро българинът.

"Докато тренирах в Дортмунд, много разговарях с Юрген Клоп. Той ми даваше ценни съвети, които са ми полезни дори и сега. За мен той винаги ще бъде голям треньор. Бях най-младият в групата ни. Прекарах три години в Дортмунд, две от които тренирах с първия отбор", допълва Александров.

Бившият футболист на Лудогорец призна, че и досега общува със защитника Марсел Шмелцер, с когото е играл във втория отбор на Борусия. В навечерието на днешната среща Мишо публикува своя обща снимка с капитана на "жълто-черните" с текст към нея: "Предстоящ мач срещу Борусия (Дортмунд). Ще се видим на терена, Марсел Шмелцер".

"От моя период в клуба все още е вратарят Роман Вайденфелер. Ценя много Куба Блашчиковски. Дори пристигнахме по едно и също време в Борусия. Мисля, че бях единственият чуждестранен играч на Дортмунд, който знаеше как се произнася правилно името му", спомня си Александров с усмивка.
 
Сега обаче се вълнува повече отвсякога, тъй като се завръща на ценно за него място. "Отново на "Сигнал Идуна Парк"... Мина доста време откакто за последно играх тук, но нищо не се е променило", написа Александров към снимка от официалната тренировка на Легия преди мача.

Напълно заслужено ще бъде, а и сбъдната мечта за Мишо, да играе тази вечер в официален мач пред невероятната публика на "Сигнал Идуна Парк", макар и с екипа на съперника...