Съдия от най-кошмарния мач на Лудогорец в евротурнирите ще ръководи първата среща на българския шампион срещу Динамо Минск от Беларус на 24 юли (сряда) от 21:00 часа на "Хювефарма Арена" в Разград от втория квалификационен кръг на Шампионската лига.

УЕФА обяви по-рано през деня съдийските наряди и двубоите между двата тима, а впоследствие стана ясно, че определеният за първата среща албански рефер Елдоржан Хамити е бил четвърти арбитър при най-голямото поражение на Лудогорец в евротурнирите - 1:7 миналата година срещу датския Нордселанд. Разгромът доведе до трусове в Разград и колективна оставка на всички от спортно-техническия щаб, която впоследствие не беше приета.

Асистенти на 41-годишния Хамити ще бъдат сънародниците му Илир Тартарай и Емиджерс Гънчи. Четвъртият съдия на мача Ержон Бастари също е от Албания.

Елдоржан Хамити вече е имал досег до български футбол, като през миналия сезон свири реванша между румънския Сепси и ЦСКА в Лигата на конференциите. Тогава след 0:2 в София „армейците” записаха още по-срамна загуба  – 0:4, с любезното съдействие на Хамити.

Вторият мач на Лудогорец с Динамо Минск, който ще се състои на маломерния стадион в унгарския град, чието име е лингвистично предизвикателство – Мезьокьовешд, вместо в беларуската столица заради рестрикциите на УЕФА и ФИФА към домакините във връзка със съучастието им в руската инвазия в Украйна, пък е поверен на друг неприятен за ЦСКА рефер. Главен съдия е Йигал Фрид от Израел, който през есента на 2021 година леко подпря норвежкия Бодьо/Глимт за победата с 2:0 над „червените” край Полярния кръг в груповата фаза на Лигата на конференциите. Негови помощници ще бъдат Матитяху Якобов и Ростислав Талис. Четвърти рефер ще бъде Ерез Папир. Цялата бригада е израелска. 

През пролетта на 2021 година Фрид ръководи и нулевото равенство между Северна Ирландия и България в световна квалификация.

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025