Как ще завърши мачът Лудогорец - Базел?

Лудогорец приема Базел от 21:45 часа в мач от Група "А" на Шампионска лига. Двубоят се явява пряк сблъсък за третото място, което гарантира продължаване в евротурнирите и през пролетта, макар и във втория по сила турнир Лига Европа. Георги Дерменджиев и футболистите му горят от желание да зарадват България с нова паметна победа и да продължат европохода. Ако мечтата бъде сбъдната, Лудогорец ще постигне още един рекорд, превръщайки се в първият наш отбор, който преодолява груповата фаза в Шампионска лига.

"Орлите" и съперникът от Базел имат по една точка, която взеха в първия мач на "Сант Якоб Парк" в Швейцария, когато завършиха 1:1. Българският шампион поведе с гол на Кафу, но в 80-ата минута допусна изравняване и се размина с успеха.

За да продължи участието си в Европа, Лудогорец се нуждае от победа или нулево равенство днес. Голово реми също може да запази шансовете на българите, но тогава те ще трябва да се надяват на въртележка в последните мачове в групата.

Базел е добре познат на Лудогорец, а днес предстои мач №6 между двата тима, откакто разградчани започнаха похода си в евротурнирите преди години. Последният мач на "Васил Левски" завърши с успех 1:0 за българския отбор, след като Йордан Минев отбеляза гол в добавеното време на срещата. Това беше и историческата първа победа на "орлите" в групите на Турнира на богатите.

За важния сблъсък тази вечер Дерменджиев отново ще разчита на най-доброто, а на върха на атаката ще е Клаудиу Кешерю, който заедно с Кафу и Вандерсон демонстрират отлична форма напоследък. Гостите от Базел са без две от водещите си фигури. Заради наказания срещата на "Васил Левски" пропускат Ренато Щефен, който вкара за 1:1 в първия мач, както и Серей Дие.

За главен рефер на очаквания с голям интерес мач беше назначен Мартин Аткинсън от Англия.

ЛУДОГОРЕЦ - БАЗЕЛ

Шампионска лига, Група "А"
Днес от 21:45 часа
София,
ст. "Васил Левски"
Съдия: Мартин Аткинсън
Пряко по bTV Action

Вероятни състави:

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Козмин Моци, Хосе Луис Паломино, Натанаел, Светослав Дяков, Абел Анисе, Марселиньо, Джонатан Кафу, Вандерсон, Клаудиу Кешерю
Контузен: Витиня
Наказани: няма
Треньор: Георги Дерменджиев

БАЗЕЛ: Томаш Вацлик, Адама Траоре, Марек Сухи, Едер Алварес Баланта, Михаел Ланг, Таулант Джака, Лука Дзуфи, Мохамед Елионуси, Матиас Делгадо, Биркир Бярнасон, Сейду Думбия
Контузени: Жан-Пол Боетюс, Мануел Аканджи, Кевин Буа
Наказани: Ренато Щефен, Серей Дие
Треньор: Урс Фишер

Досегашните мачове между двата отбора
Базел е доста познат съперник на Лудогорец. Именно срещу този тим "орлите" постигнаха единствената си досега победа в груповата фаза на Шампионска лига. Двата тима се срещнаха вече пет пъти в последните години. Швейцарците спечелиха първите два мача от плейофа за Шампионската лига през 2013 година (4:2 и 2:0). След това през 2014 година тези съперници се срещнаха в групите на турнира и там си размениха по един успех - 1:0 за Лудогорец в София, и 4:0 за Базел в Швейцария. Последният мач пък бе от този сезон на "Санкт Якоб Парк" - 1:1.

Балансът на Лудогорец в Шампионска лига:
32 мача, 10 победи, 8 равенства, 14 загуби

Балансът на Базел в Шампионска лига:
102 мача, 41 победи, 22 равенства, 39 загуби

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа