Новата Шампионска лига започва с 6 мача тази вечер. Както вече стана ясно, форматът на турнира беше променен. Броят на клубовете в основната фаза, която заменя добре познатата досегашна групова такава, беше увеличен от 32 на 36. Отборите ще са включени в едно общо класиране. В основната фаза всеки тим ще играе срещу 8 различни съперника - гостува на 4 от тях и домакинства на другите 4.

Завършилите на местата от първо до осмо продължават директно към осминафиналите. Следващите 16 състава (от 9-та до 24-ата позиция) отиват на допълнителен елиминационен кръг, като победителите в тези осем двойки (на разменено гостуване) ще се присъединят към класиралите се вече осем отбора. Заелите от 25-а до 36-а позиция отпадат с приключването на основната фаза, като никой от тях няма да се прехвърля в Лига Европа или Лига на конференциите.

Мачовете в Шампионската лига ще се играят във вторник и сряда, като само през настоящата първа седмица такива ще има и в четвъртък по изключение. Другото ново е, че тази седмица е запазена само за Турнира на богатите. Лига Европа и Лига на конференциите, които също ще са по тази нова схема с основна фаза, започват съответно на 25 септември и 3 октомври.

Още в първите мачове тази вече участници са четирите клуба с най-много трофеи в историята на надпреварата - Реал (Мадрид) (15), Милан (7), Байерн (6) и Ливърпул (6). Гвоздеят е срещата между "росонерите" и "мърсисайдци", която е от 22:00 часа в Милано.

Действащият носител на трофея и рекордьор по отличия Реал приема Щутгарт на „Сантяго Бернабеу“ в дебюта на Килиан Мбапе за "белия балет" в Шампионската лига.

Програмата тази вечер се открива със срещите Йънг Бойс - Астън Вила и Ювентус - ПСВ Айндховен, които започват в 19:45 часа. На двубоя в Швейцария ще има и българско участие в лицето на четирима съдии, от които Георги Кабаков ще бъде главен. Ще му асистират Диян Вълков и Мартин Маргаритов. Четвърти съдия пък ще е Радослав Гидженов. 

Основната фаза на Шампионската лига ще продължи до 29 януари 2025 година. Елиминациите започват на 11/12 февруари догодина. Финалът на "Алианц Арена" в Мюнхен е насрочен за 31 май.

МАЧОВЕТЕ ТАЗИ ВЕЧЕР:
19:45 часа Ювентус - ПСВ Айндховен MAX Sport 3
19:45 часа Йънг Бойс - Астън Вила МАX Sport 4 
22:00 часа Милан - Ливърпул MAX Sport 3
22:00 часа Реал (Мадрид) - Щутгарт MAX Sport 4
22:00 часа Байерн - Динамо (Загреб) MAX Sport 2
22:00 часа Спортинг (Лисабон) - Лил MAX Sport 1

Всички мачове от първата седмица на основната фаза на Шампионската лига: