Официално бяха закрити 22-ите Зимни олимпийски игри в Сочи. Това се случи на бляскава церемония, състоявала се на стадион "Фишт", която БЛИЦ ви предостави възможност да гледате директно с картина. По трибуните на Олимпийския стадион присъстваха около 40 хиляди зрители. Те видяха на живо как олимпийския огън бе загасен и по този начин Игрите бяха официално закрити.

Краят на Игрите в Сочи беше съпътстван с впечатляващо шоу. Церемонията беше богата на звук, светлинни ефекти, както и отлично подготвени участници. Грандиозното представление беше посветено на руската култура. Домакините използваха възможността да покажат на цял свят гордостта си от музиката си, театър, балет, литература и цирково изкуство. Маестро Валери Георгиев дирижираше детския хор, който изпълни химна на Руската федерация, докато знамето на Русия и това на Олимпийското движение бяха издигнати.

Трибуните на "Фишт" изригнаха при появата на състезателите на "Сборная", които се наредиха на първо място в класирането по медали. Русия събра рекорден брой от 33 медала в историята си на Олимпийски игри, от които 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови. Единственият горчив хап за тях си остава разочарованието в хокейния турнир при мъжете, където любимците им бяха елиминирани рано-рано - още на 1/4-финалите. Призовата петица в класирането по медали пък се допълва от Норвегия, Канада, САЩ и Холандия.

За церемонията по закриването домакините бяха решили всички техни шампиони заедно да носят руския флаг.

Организаторите на бляскавата церемония проявиха страхотно чувство за самоирония в откриващия акт. Артистите, които оформиха петте олимпийски кръг, пресъздадоха гафа от откриващата церемония, когато петият кръг не се разтвори. Все пак изпълнението завърши с разтваряне на всички пет кръга под гърмежа на фойерверки, след което бяха представени и високопоставените гости - президентът на Русия Владимир Путин, този на МОК Томас Бах и неговият предшественик Жак Рох.

0000000000_sochi_zakrivaneto5.jpg

При парада на спортистите с българското знаме в ръка се появи Никола Чонгаров. Както вече стана ясно, скиорът получи тази чест, след като колежката му Мария Киркова развя трибагреника при откриването на 7 февруари. Точно в 18:38 часа телевизионните камери показаха Чонгаров да развява българското знаме. Той записа престижното 23-то място в супер комбинацията. Александра Жекова, която постигна най-доброто класиране за България на Олимпиадата и завърши пета в бордъркроса, се прибра още преди няколко дни от Сочи и заради това не присъства на церемонията по закриването на Игрите.

0000000000000_zakrivaneto1.jpg


0000000000000_zakrivaneto2.jpg

0000000000000_zakrivaneto.jpg

По време на шоуто едновременното излязоха над 2500 спортисти, които се бориха за разпределението на 98 комплекта медали в изминалите 16 дни. След като спортистите преминаха през терена на стадион "Фишт", се проведе награждаване на победителите от масовия старт свободен стил в ски-бягането при мъжете и жените - две надпревари, които традиционно се провеждат в последните два дни на Игрите. Любопитно бе, че и в двете награждавания подиумите бяха окупирани от сънародници - трима руснаци при мъжете и три норвежки при жените. Това бе символично, тъй като именно тези две страни заеха първите две места в крайното класиране по медали. Последваха редица атрактивни изпълнения, за които руснаците отлично се бяха подготвили и поне на първо четене не станахме свидетели на гафове, като тези при откриването.

Великият втори концерт за пиано на Сергей Рахманинов в изпълнение на Денис Мацуев накара всички зрители на стадиона и по телевизията да настръхнат. Разбира се, не бе подминат и руският оперен театър - трупите на знаменитите Болшой театър в Москва и Маринския театър в Петербург изпълниха интересна комбинация между класически балет и традициите на Ориента. Огромни портрети на Фьодор Достоевски, Александър Пушкин, Николай Гогол, Антон Чехов, Анна Ахматова, Михаил Булгаков, Иван Тургенев, Александър Солженицин и Владимир Маяковски бяха издигнати на терена, за да напомнят колко много е дала Русия на световната литература. Именно тези класици са вдъхновили руския народ да бъде една от най-четящите нации в света - на територията на страната има 40 хиляди библиотеки, в които се съхраняват 850 милиона книги и други печатни издания.

На фона на магическия Валс №2 на Дмитрий Шостакович на терена се появиха над 100 циркови артисти, представители на едно изкуство с изключителни традиции в Русия.

0000000000000_zakrivaneto3.jpg

0000000000_sochi_zakrivaneto.jpg

Последва прожекция на част от най-атрактивните моменти от изминалата Олимпиада. На стадиона беше изпълнен химна на Гърция и издигнато знамето на южната ни съседка - знак на почит към родоначалниците на олимпийското движение и домакини на първите модерни Олимпийски игри. Последва и символичното предаване на щафетата, след като кметът на Сочи Антоний Бахомов предаде олимпийското знаме на президента на МОК Томас Бах, а той от своя страна на Лий Сок Ре - кмет на следващия град-домакин Пьонгчан. В следващите близо 10 минути корейски артисти представиха с различни изпълнения 23-ия домакин на Зимни олимпийски игри.

0000000000_sochi_zakrivaneto6.jpg

Церемонията продължи с официално обръщение на президента на Организационния комитет на олимпийските игри Дмитри Чернишенко - "Скъпи приятели, днес завършват първите в историята на Русия Зимни олимпийски игри. Русия изпълни обещаното. Нашите Игри станаха изключително горещи, заради разпалените страсти. Истински зимни Игри за всеки от вас. Благодаря на спортистите. Благодаря на запалянковците за тяхната подкрепа, защото точно вие направихте атмосферата на Игрите незабравима. Благодаря на всички, участвали в организирането на този грандиозен празник. Доказахме, че нищо не може да ни се опре. Благодаря на всички."

След това думата взе президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който е олимпийски шампион по фехтовка от Игрите през 1976 година в Монреал. Бах започна обръщението си с поздрав на руски - "Голямо благодаря, Сочи! Голямо благодаря, Русия! Благодаря Ви много, скъпи олимпийски спортисти. Вие ни вдъхновявате през последните ни, справихте се превъзходно във вашите надпревари. Вие празнувахте победите си с достойнство и приемахте загубите си така. Живеейки заедно под един покрив в олимпийското село, вие изпратихте силно съобщение на света. Обръщам се към всички, които са въвлечени в конфронтация, насилие и потисничество. Отговорете на това олимпийско послание с мир", призова Бах.

"Благодаря много на доброволците, довиждане, Сочи! Довиждане, Русия! Обявявам 22-ите Зимни олимпийски игри за закрити. Съгласно с традицията свиквам младежта на света да дойде след 4 години в Пьонгчанг, за да отпразнуваме заедно 23-ите олимпийски игри", добави Томас Бах, като в центъра на терена олимпийският огън бе загасен и по този начин бе сложен край на Олимпиадата в Сочи.



0000000000_sochi_zakrivaneto1.jpg

0000000000_sochi_zakrivaneto2.jpg


0000000000_sochi_zakrivaneto3.jpg