Близо 100 футболисти взеха участие в благотворителния турнир, организиран от “Заимов спорт”, Сдружение “Фуутура” и Агенция БЛИЦ. Проявата беше благотворителна и с цел набиране на средства за лечението и възстановяването на 17-годишната Елица Владиславова Христова от Вакарел. Момичето страда от Апластична анемия в тежка форма.

Единствената възможност за постигане на контрол на основното заболяване е осъществяването на алогенна трансплантация на костен мозък от напълно съвместим фамилен донор – брат на 21 години. Момичето е опирирано, трансплантацията е извършена на 22 януари 2014 г. Елица обаче се нуждае от ежедневни грижи, разходите на големи и непосилни за семейството й. Необходими са спешно средства за рехабилитацията.

В турнира се пуснаха отборите на “Телеграф”, “Фуутура”, “Трапезните”, “Ел феномено”, воден от култовия си треньор Виктор Цветанов – Джейсън Стейтъм, “Трапезните”, “Хебър” с капитан фамозния Асен Савов, “Метални контрукции”, подсилени от най-популярния италианец в България - Лео Бианки,, “Локомотив” (Вакарел) и “Гадините”.

Зрителите видяха оспорвани сблъсъци, технични изпълнения и порой от голове. В полуфиналите “Телеграф” отстъпи на “Метални конструкции” с 3:4 след дузпи (3:3 в редовното време), а “Хебър” надви “Ел феномено” с 3:2 след дузпи (2:2 в редовното време). На финала “зелените” победиха “металистите” с 4:1 и триумфираха с купата “Фуутура Интеркъп БЮ (Българи Юнаци)”. Купата на победители връчи легендата на “Левски” Цветан Веселинов – Меци. “Поздравявам организаторите и поклон пред играчите. Някои от тези момчета заслужават да играят в най-силните отбори в нашата “А” група. За съжаление нашите треньори и футболни президенти залагат на някакви смешни чужденци, събирани сигурно по плажовете. Бъдещето на българския футбол е единствено в собствените кадри. Трябва да се обръща внимание само на юношите, иначе няма да имаме бъдеще”, подчерта бившето най-бързо крило в Европа в обръщението си към участниците в турнира. Голмайстор на проявата стана Младен Василев от “Метални контрукции” с 10 попадения. За най-добър играч беше избран Лъчезар Георгиев от “Хебър”. За призьорите беше осигурен годишен абонамент - карти за отстъпки в търговската мрежа от Cartаbene.

Това е втори пореден благотворителен турнир, организиран от “Фуутура”, БЛИЦ и “Заимов спорт”. Първият се проведе навръх националния празник 3 март и протече при голям интерес от участници и публика. Тогава помогнахме на 9-годишната Йоана Йорданова от гр. Нови Искър.

В турнира участие взеха ветераните на “Левски”, “Телеграф”, “Фуутура”, “Тангра” – участник на Световното първенство за бездомни, “Отбор на сърцето” със специалното участие на Лео Бианки, Пацо от Гълъбово, Спенс, Играта, Орлин Павлов, група “Скандал”, DJ Дончо, Миро от Биг Брадър, "Асен и приятели", ЗЕС, “Метал Констръкшън”, “Победител 2014”, “Лъвовете”, “Тракия” и “Феникс”. Сред публиката и официалните гости бяха и други популярни личности като бившия селекционер на националния отбор и екстреньор на ЦСКА Пламен Марков, легендата на “Левски” Пламен Николов, д-р Митко Червеняков, мениджъра на “Отбора на надеждата” Виктор Кирков.../МИЛЕН ДИМИТРОВ

Всички, които искат да помогнат на Елица да се излекува, могат да направят това на следната банкова сметка:


Станка Александрова Христова
ЕГН 7112277235
IBAN BG 62STSA93000000312284
ДСК Ихтиман
BIC STSABGSF
ЛКN 640781352