Най-титулуваната българска шахматистка Антоанета Стефанова ще участва под неутрален флаг на европейското първенство за жени в Рига (Лат, 10-22 април). Същото ще стори и една от най-талантливите родни състезателки - европейската вицешампионка за момичета до 14 г. Габриела Антова. И двете ще бъдат допуснати до надпреварата като представителки на Европейския шахматен съюз (ECU), пише в. "Сега".

Причина за това е решението на ECU от миналия септември да замрази членството на България и да ограничи международното участие на нейни шахматисти заради обвинения във финансови злоупотреби на ръководството на родната федерация (БФШ). Президентът на БФШ Силвио Данаилов пък получи 18-месечна забрана да представлява страната ни на официални форуми под егидата на световната централа (FIDE).

Самият Данаилов остана разочарован от решението на гросмайстор Стефанова. "Щом й харесва да се унижава, това си е нейна работа - заяви той, цитиран от Chess-News.ru. - Антоанета се унижава не за първи път. Тя постъпи така и през 2014 г., когато на изборите за президент на ECU открито подкрепи моя съперник Зураб Азмайпарашвили. А наскоро не биваше да участва във фарса в Иран. Препоръчах й да не пътува за световното първенство, но тя реши друго."

Бившата световна шампионка Стефанова има общо 5 медала от европейското индивидуално първенство - злато от 2002 г., два пъти сребро (2007, 2011) и два пъти бронз (2004, 2016). Сега Ети е под №4 в стартовата ранглиста, като нейният коефициент ЕЛО (2533) отстъпва само на тези на украинките Анна Музичук (2569) и Мария Музичук (2546) и рускинята Катерина Лахно (2543). Антова (2258) е 81-ва по рейтинг сред общо 145 участнички на Евро `17.

Данаилов съобщи още, че изслушването пред спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейц) по жалбата на БФШ срещу изключването от ECU ще се проведе на 28 април.

"Харчим пари за съд единствено от принципни съображения - обясни шефът на БФШ. - Не искаме да позволим на престъпниците да правят всичко, което искат. Изобщо, в бъдеще не желаем да имаме нищо общо с тях. Дори членството в ECU не ни носи нищо. Това са дребни хорица, слуги на FIDE, изпълняващи всяка заповед на вицепрезидента Георгиус Макропулос, без да вземат никакви лични решения."