ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Бащата на българската шахматистка Гергана Пейчева - Светослав разказа пред БНР, че семейството му е похарчило между 150 000 и 200 000 лева за шахматната кариера на Гергана през последните 12 г.

Тя записа решителната победа над Грузия снощи, с която нашите станаха европейски шампион по шахмат. Пейчева единствена няма да се прибере у нас след турнира в Будва (Черна гора), тъй като замина за САЩ, където е студентка.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

„Тя не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори. 

Шахматът е скъп спорт – пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители.

За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява“, обясни Светослав Пейчев.

„Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета, Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата - и на мен и майка си, тя оценява какво правим за нея“, добави той.

В Далас Гергана Пейчева е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София. Още утре българката заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.