Световните шампиони Елис Гури и Христо Маринов ще пропуснат схватките от най-стария турнир по борба в света "Дан Колов" и "Никола Петров". От надпреварата отпада и световната номер едно при девойките Тайбе Юсеин, но всички останали звезди на българската борба ще има възможност да зарадват публиката в столичната зала "Универсиада".

Юбилейното 50-о издание на надпреварата ще даде поле за изява на около 20 от най-големите звезди на световната борба. Сред тях са шестима олимпийски медалисти и тримата шампиони от игрите в Пекин - Карам Габер (Египет, 96 кг), Стив Гено (Франция, 84 кг) и Манукар Квиркелия (Грузия, 74 кг). Освен тях, заявка за участие са подали над 300 състезатели от 30 държави.

"Очертава се един много силен юбилеен турнир. Имаме традиции в световната борба и това е доказано от огромния брой заявки за участие на турнира. Най-хубаво е това, че в България ще дойдат много силни борци и така ще си проличи класата на нашите състезатели", заяви генералният секретар на Българска федерация по борба Валентин Савов.

Лошите новини за България са свързани с отсъствието на двамата световни шампиони в класическия стил - Гури и Маринов. Първенецът от Истанбул 2011 в категория до 96 килограма е болен, а Маринов - победител в категория до 84 килограма от Москва 2010, все още не е напълно възстановен от разкъсване на мускулни влакна в десния лакът.

В националния отбор по свободна борба единствената отсъстваща е Тайбе Юсеин, която е под въпрос и за олимпийските квалификации в София.

Схватките от турнира започват в петък (3 февруари) от 12:30 часа.