Момчил Караилиев е получил травма, която го спря от квалификацията в тройния скок на европейското първенство в Берлин, по време на тренировка. Той обясни как се е борил да сe възстанови и колко трудно е взел решение дали да пътува за Германия.

„Имам остра болка в ребрата, която не ми позволява да скачам", сподели Караилиев пред bgathletic. "Направих една травма, няма какво да шикалкавя, точно преди две седмици. На тренировка, в която провеждахме квалификация, получих един спазъм. След това - хапчета, най-различни болкоуспокояващи, лекари, чакръкчии, какво ли не минах, без нищо да тренирам. Решението дали да дойда беше много трудно. До последно нямаше да пътувам. Единственият вариант, който остана и беше причината да се навия да дойда е, че д-р Лозанов ще ми направи някакви коктейли (б.а. - смесица от медикаменти за лечение). Направи и той всичко възможно, но не се получава. Това е истината. Д-р Лозанов каза, че имам отлепване на сухожилие. Каза, че 15 дни ще отнеме възстановяването, а те реално не са минали. Другото, което е, че аз не съм спирал – правя фитнес, бягам, но не мога да скачам. В момента, в който стъпя и замахна с двете ръце, то ме реже отзад в ребрата - между 10 и 11-то ребро. Опитах всичко. Най-много ме е яд, че завърших сезона като контузен. Не знам дали е спазъм. Това, което усетих, не беше спазъм, а сякаш някой ме намушка с нож. Това усетих в скока си", разказа Караилиев. 

"Веднага направих рентгенова снимка, защото първоначално помислих, че съм счупил ребро. Оказа се, че нямам. Нямам и префорация на бял дроб. Остана варианта да съм направил разтежение. Благодаря на Даниел Петкова, Дани Крумов, Симоне Колио и д-р Лозанов. Опитаха всичко, за да ме върнат на пистата. Съжалявам. Квалификацията е супер елементарна, пистата е страхотна, емоцията е. Бил съм и преди на този стадион, финалист съм бил. Но, уви”, каза шампионът на страната ни.

Караилиев сподели, че ще опита да се лекува без медикаменти, след като вече няма състезания пред себе си този сезон.

„Спирам всякакви хапчета, всякакви инжекции. Оставям организмът ми сам да се справя. Такива шокови неща вече няма да вкарвам. Излизам в почивка и септември се надявам да почна да тренирам. Ще направя солни бани в Бургас, чувал съм, че имат лечебни свойства”, заяви шампионът на България в тройния скок.

Въпреки че е на 36 години, на които атлетите обикновено са окачили шпайковете, възпитаникът на Атанас Иванов не усеща годините да му тежат.

„Възрастта... Аз се чувствам добре, чувствам се щастлив, когато съм напистата. Това ме зарежда. Точно това говорих преди няколко дни с жена ми, че това е единственото нещо, което не ми е омръзнало в живота. Да скачам - няма да ми омръзне. Може би съм тръгнал по стъпките на Донато (б.а. италианецът Фабрицио Донато е на 41 г. и все още е сектора). Тройният скок е голяма любов”, добави Караилиев.