Женският национален отбор на България по хандбал за втори пореден път изкачи върха в европейското издание на международния турнир на предизвикателството „Чалъндж трофи“. След триумфа през 2012 г. в Габрово и Велико Търново, българският тим потвърди статута си на номер 1, като спечели по абсолютно безапелационен начин трофея в гръцкия град Лариса с 5 последователни победи, информира sport-vt.com.

В мача за златните отличия „лъвиците“, ръководени край страничната линия лично от президента на БФХ – Росица Бакърджиева, надиграха категорично състава на Израел и не оставиха нито грам съмнение, че са най-достойни за първото място. Маги Дончева започна срещата на пивота вместо Меги Кънева, а Боговеста Йосифова замени Вики Христова на дясното крило. Ключово за спирането на Израел обаче бе опазването на най-силната им състезателка – Шир Вакрат. С тази персонална задача беше натоварена Елизабет Оморегие и тя я свърши перфектно това. Лиза не позволи на Вакрат да играе, а без нея в играта на Израел липсваше идея.

Подобно на двубоите с Естония и Белгия, българският тим стартира ударно и поведе в резултата 5:0. Израел върна два с попадения на Амит Изак, но последва още една серия от пет поредни гола на „лъвиците“ за 10:2. Големият си удар българския тим нанесе в началните минути на втората част. С много активни действия в защита и серия от успешно реализирани контраатаки, на върха на които най-често беше Елизабет Оморегие, отборът ни направи ударна серия от девет поредни гола и направи резултата 23:9, с което тотално отказа израелките. От този момент до края мачът просто се доиграваше. Финалната сирена прозвуча при 34:23 и златните ни момичета отново ликуваха, а Бъки традиционно полетя във въздуха върху ръцете на шампионките.

Кристина Миланова беше определена за най-добър играч на България във финалния мач, а Оморегие стана топреализатор с 10 попадения. 8 за успеха добави Станислава Димитрова.

Минути след края на финалния мач всички в зала „Неаполис“ в Лариса станаха на крака, за да изслушат „Мила Родино“. Капитанката Ралица Тодева пое шампионския трофей, а емоцията беше неописуема. Съвсем заслужено Елизабет Оморегие беше избрана за най-добър играч на турнира (MVP). Лиза получи и още едно отличие – за най-добър плеймейкър. Сред индивидуално отличените беше и друга състезателка на шампионките – Деница Колева, която която беше определена от специалистите за най-добро ляво крило на „Challenge trophy`2014“.

Съставът на България:
Кристина Миланова, Росина Ненова, Ралица Тонева, Ралица Тодева, Елизабет Оморегие, Лидия Ковачева, Станислава Димитрова, Меги Кънева, Гергана Горанова, Виктория Христова, Мадлен Дончева, Дарина Панайотова, Габриела Стефанова, Деница Колева, Биляна Григорова и Боговеста Йосифова.