Българският национален отбор по хокей на лед има гарантиран медал от световното първенство в Дивизия II Група „В“ в Истанбул, въпреки че претърпя тежка загуба с 2:7 от пълния с руснаци и беларуси тим на ОАЕ.

Веселин Диков и Алексей Йотов бяха точни за България. Даниел Дилков и Мирослав Василев направиха по една асистенция. Като титуляр на вратата започна Димитър Димитров, който за 40:00 минути направи 31 спасявания (81,58%). Резервата Андреа Карабаджаков игра през последната третина и отрази и четирите удара към вратата си.

Артьом Клавдиев се отличи с два гола и две асистенции за ОАЕ. Александър Усенко добави две попадения. Талал Бинсамуд завърши с гол и асистенция. Абдула Алхумайди и Иля Чуйков също бяха точни. Дмитрий Шаповалов направи две голови подавания, а стражът Мате Томлиенович отрази 21 удара (91,3%).

Медалът за България беше гарантиран, след като Белгия победи Турция с 9:2. Така домакините на шампионата загубиха шансове за попадане в челната тройка на крайното класиране.

Финалното подреждане ще бъде решено след предстоящите в неделя мачове. Важна ще е срещата от 16:30 часа между нашите момчета и белгийците. По-рано през деня ОАЕ играе с аутсайдера Мексико, а в късния мач за деня Турция среща Нова Зеландия.

ОАЕ заема първото място с 12 точки. Белгия и България са с по 9 точки, но белгийците имат по-добра голова разлика. Нова Зеландия и Турция са с по три точки, а Мексико няма спечелен актив.