България може да вземе трети медал от Олимпиадата в... Лондон през 2012 година. Четири години по-късно и дни преди откриване на Игрите в Рио състезателката по вдигане на тежести Милка Манева е на път да спечели служебно сребърен медал. Вече приключват дисциплинарните производства след повторния тест на допинг пробите от Лондон, съобщава "24 часа". Манева трябва да е втора в категория до 63 килограма. В първата вълна на проби бе установено, че шампионката Мая Манеза (Казахстан) е дала положителна проба. След нея втората и четвъртата в категорията - Светлана Царукаева (Русия) и Шибел Шимшек (Турция) също са съгрешили.

Така при пренареждането на класирането първа трябва да бъде канадката Кристин Жирар, която направи двубой от 236 килограма. Милка става втора с 233, а Луиз Акоста (Мексико) взема бронза с 224.

В Лондон спечелихме два медала - сребро на Станка Златева в борбата и бронз на Тервел Пулев в бокса.

"И се радвам, и не много, защото ще чакам официално да излезе всичко и тогава ще дам воля на чувствата. Първото, което си помислих е, че има Господ. За всичкото това, което съм дала и лишенията, и труда... Наистина в един момент се възнаграждава. Колелото се върти и когато се трудиш, резултатът идва накрая. Дори и четири години по-късно, дори и по този начин", каза Манева пред БТВ.

"На този форум, щом е имало такива състезатели, те трябва да бъдат премахнати и по този начин да възтържествува правдата. Хората, които са се трудили по честния път, за тях трябва да бъде победата", завърши състезателката по вдигане на тежести.

Това не е първият случай, в който Манева печели медал по този начин. През 2013 г. в Тирана българската състезателка стана европейска вицешампионка в категория до 63 кг. Месеци по-късно шампионката Ирина Шейнова (Русия) беше уличена в употреба на допинг и така Манева взе титлата служебно. Тогава тя сподели, че съжалява, че не е чула българския химн на почетната стълбичка - мечтата на всеки спортист.