Великият мексикански боксов треньор Начо Беристайн е бил на посещение в България преди Олимпиадата в Токио през 1964 година, на което е получил предложение да закупи различни видове забранени вещества, разкри самият той пред американско боксово издание.

67-годишният Беристайн е тренирал таланти като Оскар де ла Оя, Рикардо Лопес и Хорхе Арче, а в момента е наставник на Хуан Мануел Маркес, който в събота излиза в спор за титлата шампион на WBO в полусредна категория със сегашния й носител Мани Пакиао. След като похвали 38-годишния Маркес, Беристайн коментира и намесата на допинга в спорта.

"Атлетите решават какво да приемат в тялото си. За мен това е глупаво, защото не знаеш какво приемаш, колко време ще ти влияе. Видяхме това през 1964 година когато имахме олимпийски отбор. Отидох до България, които ни предлагаха всички тези неща, които искаха да купим, но ние казахме: "Не. Това не е за нас". Това нещо съществува отдавна. Там, навън", сподели треньорът, който наскоро бе приет и в международната боксова "Зала на славата".

Беристайн не уточнява дали от българския боксов тим са използвали забранени вещества на Игрите в Токио.

Там България остава на 11-о място в крайното класиране по медали с 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови.

От тях два са в категория бокс, среброто на Величко Христов и бронзът на Александър Николов.