Китай вече има своя първи "Мастърс" шампион по снукър. Дин Дзюнхуей спечели трофея в "Уембли Арина", след като победи с 10:4 фрейма Марко Фу в първия в историята изцяло азиатски професионален финал в снукъра. През 2007 година Дин загуби битката за титлата в Лондон срещу Рони О'Съливън с 3:10 части. По пътя си към финала тази година китаецът отстрани Марк Уилямс, Греъм Дот и Джейми Коуп.

Според предварителната информация сблъсъкът между двамата азиатци е бил наблюдаван от повече от 100 милиона зрители в Китай.

Очакванията за равностоен финален сблъсък не се оправдаха, като още в първата сесия Дзюнхуей се оттегли на заслужена почивка при резултат 6:2 части. Вторият сеанс започна добре за 18-ия в света Фу, като той успя да навакса две партии от изоставането си с брейкове от 69, 38 и 56 точки за 4:6.

Фрейм номер 11 се оказа ключов за развоя на финала. Двамата състезатели направиха по няколко кратки серии, а Фу даже реализира фреймбол. Дзюнхуей се нуждаеше от само един фаул на противника при налични на масата бяла, розова и черна топки. Китаецът постави страхотен снукър на Фу и той направи фаул с неволно вкарване на бялата топка. Наказателната акция на Дин не закъсня и реализирайки розовата и черната, той отмъкна фрейма под носа на съперника си за 7:4.

Превъзходството на по-младия от двамата финалисти си пролича ясно и в последните три партии на срещата. Китаецът печелеше сейфти надлъгването, демонстрираше класа при ударите от далечно разстояние и успяваше да построи майсторски брейковете си. Така със серии 94, 83 и 85 точки световният номер 4 стигна до победата и си осигури шампионския чек в размер на 150 000 паунда./БЛИЦ