Международният кънки съюз (ISU) публикува правила за участие на трансджендъри във фигурното пързаляне и предизвика полемика в социалните мрежи.

След дебюта на новозеландския щангист Лоръл Хъбард при дамите на Игрите в Токио, се очаква документът на ISU да отвори вратата за истинска инвазия на хора със сменен пол в спорта.

Макар разрешението за участие на Хъбърд да бе прието с огромно недоволство от фенове и спортисти, вече има ясни правила за това що е то мъж и жена в спорта.

Оказва се, че ще е много по-лесно за дамите да преминат в състезания с мъжете, като това ще става с писмено изявление от спортиста, че половата му идентичност е мъжка. Няма да са нужни нито доказателства за смяна на пола, нито наличие на хормонална терапия.

Господата, които се чувстват дами обаче, ще трябва да покажат нива на тестостерон по-ниски от 5 наномола/литър 12 месеца преди състезание, а стойностите трябва да се поддържат през цялата година. В случай на нарушение "състезателката" ще бъде лишавана от право да се състезава при жените за 12 месеца.