В много здрав и нервен двубой България победи Фарьорски острови с 20:19 в първия си мач от Група "Б" на Европейското първенство по хандбал за младежи до 18 години. Мачът се игра в Двореца на културата и спорта във Варна, като над 500 души аплодираха момчетата от началото до края на срещата.

Изненадващо силен отбор са фарьорите, но не бива да се забравя, че голяма част от тях, въпреки възрастта им, играят в отбори от Дания, Швеция и Норвегия, а нивото им е доста високо.

Първото полувреме завърши при резултат 10:8 за България, като още в началото на втората част разликата стана 4 попадения. Съперникът изравни играта и резултата, за да се стигне до нови 3 гола аванс за България при 17:14 и 8 минути преди края. Авансът се поддържаше до последната минута, когато островитяните вкараха два гола и бяха на път да реализират трети, но блестяща намеса на нашия вратар Ерсин Хюсеин предотврати равенството и така се стигна до крайното 20:19 за България.

“Изключителен мач. Момчетата бяха страхотни, но ние го направихме тежък, защото изпуснахме много чисти положения. Ако бяхме вкарали половината от тях, щяхме да спечелим със 7-8 гола разлика. Играчите бяха изключително мотивирани, концентрирани, за да дадат всичко от себе си и да донесат радост на публиката с тази победа, с която България започва участието си на Европейското", коментира треньорът на България Никола Добрев.

“Благодарности към публиката. Без тях нямаше да спечелим. Много ни помогнаха в ключови моменти на срещата. Благодарности за играта на всички момчета, чудесната работа на треньорите и вървим напред”, каза българският национал Ерсин Хюсеин.

В другия мач от нашата група Турция надигра с 31:24 Люксембург. Днес България почива, а в Група "Б" са двубоите Люксембург - Финландия и Фарьорски острови - Турция.

В Група "А", в която мачовете се играха в Камчия, Унгария и Македония постигнаха убедителни победи. Маджарите надиграха категорично Армения с 57:7, докато македонците биха с 36:17 Кипър. В третия двубой от групата Украйна надигра с 22:11 Косово.