Няма оправия в българските щанги. Никой не  знае какво се случва на петия етаж на федерацията в сградата на бул. "Васил Левски" 75. Там или няма никой, или се мълчи по заповед на ръководството. Защото истината в родната тежка атлетика винаги смърди на допинг, а положителните проби отдавна са нещо като безсрочен абонамент за нашите.

Седмицата се очертава да бъде тежка за управниците на щангите Неделчо Колев и Борислав Гидиков. Президентът и генералният секретар треперят от страх, защото им предстои напрегната среща с новия спортен министър Мариана Георгиева. Жената ще иска от тях отговори, при това с пълно основание. А те ще трябва да й ги дадат и да се надяват, че тя ще им влезе в положението и няма да спре финансирането им. Защото такава опасност има.
Оказва се, че ръководството на федерацията по вдигане на тежести
 
на своя глава
е решило
 
да потули поредната допинг афера с участието на български състезатели. Колев и Гидиков изпаднали в паника с какви очи ще настояват за подобрения в новия бюджет, ако истината излезе преди одобряването му. Затова преценили, че най-добре да се скатават, докато могат, т.е. докато някой друг не пропее за кашата, която може да коства кариерата на един от най-големите таланти в тежката ни атлетика в последно време - Ивайло Иванчев от Асеновград.
Shtangi_1.jpg
20-годишният национал бе изваден тихомълком от състава на държавния ни тим за европейското първенство в Талин. В естонската столица момчето трябваше да вдига в категория до 105 кг и очакванията към него бяха, че ще се бори за медал. Всяко отличие от шампионата бе безценно за федерацията, защото на базата на представянето ни в Талин се оформя и бъдещият бюджет, който отпуска министерството на спорта.
Още през август младокът Иванчев е изгърмял с положителна проба, а Борислав Гидиков и Неделчо Колев са получили официално писмо от Световната антидопингова агенция, че правата му се спират. Българинът е сгащен с архаичен анаболен стероид при внезапна проверка извън състезание. Той не е очаквал да бъде тестван, тъй като няколко дни по-рано е дал проба заедно с целия национален отбор, който бе на лагер в "Дианабад".
Първата проверка обаче е от българския антидопингов център. Той все още няма условия и лиценз да изследва у нас, но изпраща материалите си в една от най-добрите лаборатории в Европа, в Атина. От гръцката столица абсолютно всички нашенци излизат чисти като момина сълза.
Ръководството на федерацията ни и треньорите на националния отбор си отдъхват с облекчение, без да знаят, че ги очаква звучен шамар. Говори се, че резултатите на Ивайло Иванчев са били тествани за всеки случай два пъти, веднъж в Кьолн и веднъж в Париж, по настояване на българската федерация, която отказала да повярва, че младежът е вземал нещо нередно, което не е открито в Атина.
"Много е просто. Реактивите и техниката на лабораторията в Атина, която е на отлично ниво, все пак не могат да се сравняват с извънземните  методи в Германия и Франция. Там грешка не може да има. Ловят те с години назад", категоричен е човек от управата на родната централа.
Иванчев е
 
злоупотребил
с кленбутерол
и станозолол
 
И двата препарата са в списъка на забранените вещества в спорта поне от 30 години. В българските щанги обаче продължават да ги използват поради липса на средства. Разчитат, че могат да ги прикрият със замаскиране, но за него се изискват страшно много знания, които тежкоатлетите не притежават, но и треньорите им също.
Гидиков и Неделчев се кълнат, че Ивайло не е близвал нищо забранено, докато е бил на лагер с държавния тим, и ако е станал проблем, той е стар и идва от самостоятелната му подготовка в родния клуб в Асеновград.
Вината е стоварена върху личния му треньор Лъчезар Кишкилов, известен като бившия наставник на олимпийската шампионка от младежките игри в Сингапур 2010 и бивша европейска шампионка Боянка Костова. Кишкилов работеше до преди година в Азербайджан, но след конфликта на Златан Ванев с Боянка Костова и с годеника й Иван Стоицов бе принуден да се прибере заедно с тях обратно в Асеновград.
Под негово ръководство се подготвят както Ивайло Иванчев, така и другата ни голяма надежда в щангите, която в момента "излежава" двугодишно наказание за допинг - Георги Шиков.
Shtangi_5.jpg
Странно съвпадение в случая е, че Иванчев е заловен със същото, с което през ноември 2012 г. се опари и Шиков - кленбутерол и станозолол, отчитат специалистите в България.
Също като Шиков, сега и аверът му ще отнесе две години лишаване от състезателни права. Санкцията все още не е обявена официално от Международната федерация, защото се чака отварянето на “Б” пробата му от WADA. След това ръководството на българската федерация трябва да накаже таланта и да уведоми световната централа. Процедурата е дълга и тромава, но за потърпевшия белята вече е станала и той няма да помирише подиум с тежести до август 2015 г.
"Язък за момчетата. Бяха сред надеждите, на които възлагахме голямо бъдеще и на които разчитахме за олимпиадата в Рио", кахърят се приближени до родните щанги.
И има защо. След като бе спипан с коктейла от кленбутерол и станозолол, Шиков е тръгнал по лош път, гласят сведенията, които идват за него от Асеновград и региона. Вместо в залата, той бил изключително активен по малките часове на нощта в шумни компании, в които
 
се леел
алкохол
до зори
 
От спортната му форма нямало и следа, но младежът се превърнал в изключително вървежен за местните девойки, които сменял като носни кърпички.
Тъй като вече нямал стипендия и видял, че без пари не се живее, а у дома на техните им е трудно да го издържат, се хванал на работа. Станал охранител към СОТ.
Освен треньорската версия, на повърхността изплува и още една, която нищо чудно да се окаже още по-достоверна. Георги Шиков и Ивайло Иванчев се познават отлично. Съотборници са, приятели са, възпитаници са на едно и също училище - спортното "Васил Левски" в Пловдив. Нищо чудно да се окаже, че просто двамата са приемали неща на своя глава поради липсата на контрол. След като могат заедно да купонясват, да се увличат по бързите скорости на автомобилите и моторите си (б.а. последната страст на Иванчев е именно мотор, с който той беснее нагоре-надолу из родния си град!), значи най-вероятно имат и едни и същи навици в тренировъчния процес. А те не отговарят на изискванията на Световната антидопингова агенция.
Не са за завиждане сега Борислав Гидиков и Неделчо Колев. Освен че трябва да намерят адекватно оправдание защо не са сигнализирали за скандала пред спортния министър навреме, а са го крили от август, ще търсят под дърво и камък пари. Хазната на управляваната от тях централа е празна, а ги очаква солена глоба от минимум 50 000 щатски долара - редовна санкция, която се налага при заловен състезател с допинг. През ноември нашите изгоряха по същата схема с Георги Шиков и сега отново броят стотинките си, за да покриват масрафа.
Shtangi_2.jpg
Трагедията ще е отново за националния отбор, на когото този допингскандал му идва като камък във воденицата две седмици преди началото на световното първенство за мъже и жени във Варшава. Сега
 
допингченгетата
ще освирепеят
спрямо България
 
и нашите ще бъдат гонени като диверсанти, а на всеки техен успех ще се гледа подозрително. Войната с Международната федерация и в частност с нейния президент Тамаш Аян, която бе затихнала в последно време, отново набира скорост.
Най-доволният от ситуацията, който вече потрива ръце и чака вендета, е бившият президент на родната централа и пръв приятел на Тамаш Аян - Антон Коджабашев. Бургазлията играе сечено на Неделчо Колев и Борислав Гидиков от мига, в който тяхната съдебна регистрация на федерацията бе призната от предишния спортен министър Свилен Нейков. Тогава треньорът, направил Румяна Нейкова последната българска олимпийска шампионка в Пекин 2008, спря финансирането на Коджабашев и подкрепи Колев и Гидиков. Вече втора година обаче Коджабашев не спира да подлива вода на бившите си съотборници в националния отбор от ерата на Иван Абаджиев и използва връзките си с Тамаш Аян, за да ги подкопава.
ЛЮДМИЛ ВАСИЛЕВ/ШОУ