ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие специална резолюция, свързана с намерението да паднат част от ограниченията срещу Русия и Беларус. Това се случва в момент, в който в Москва има сериозно напрежение заради намерението на частната военна организацията "Вагнер" да свали военното ръководство на страната. Решението се отнася специално до желанието на Международния олимпийски комитет да допусне спортисти от двете държави до участие на олимпийските игри в Париж през 2024 г., но с неутрален статут.

ПАСЕ зае твърдата позиция, че състезатели от Русия и Беларус не бива да бъдат допускани до Париж 2024 докато продължава военната агресия на територията на Украйна. Резолюцията е приета с подкрепата на 71 делегати. Четирима са били против, а петима са се въздържали.

Норвежкият депутат Линда Хелеланд направи доклад пред ПАСЕ, с който подкрепи продължаването на спортните санкции срещу руснаци и беларуси. Тя е зам.-председател на Комисията по култура, спорт, образование и медии. Хелеланд беше подкрепена от Евхения Кравчук – украинският представител в ПАСЕ.

Топ Коефициенти за Спортни Залози!

В сряда (21 юни) МОК обяви, че има прекалено много време за решение относно допускане на спортисти от Русия и Беларус до състезанията в Париж. През месец март организацията препоръча на спортните федерации да позволят на състезатели от двете държави да се състезават в международни състезания, но с неутрален статут и при отговаряне на известни други ограничения.

Според ПАСЕ предложените от МОК критерии за руснаци и беларуси не може да предостави необходимите гаранции за защита на човешкото достойнство и мира, каквито са залегнали в Олимпийската харта.

„Предложението за разрешаване на участието на руснаци и беларуси с предложените ограничения не са достатъчни на фона на пълната и непоколебима подкрепа на международната общност към Украйна в условията на военните действия, започнати от Русия с помощта на Беларус. Спортистите от тези две държави по никакъв начин не демонстрират своя неутралитет и не се дистанцират от управляващите режими в двете държави, а няма никакви примери на декларации, осъждащи срещу войната“, пише в резолюцията на ПАСЕ.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!