Българската спортна федерация на глухите в България изпраща успешна година. През 2014-а в различни спортове и национални отбори взеха участие над 300 мъже, жени, младежи и девойки. Страната ни защити доброто си име в спортове като бадминтон, футбол, борба, лека атлетика и други.

„Въпреки че е много трудно да бъдат селектирани и нямаме голям избор от състезатели, мисля , че тази година се справихме ,както с организацията, така и с представянето си в различните спортове, носейки гордо фланелката на България”, заяви изпълнителният директор на федерацията Николай Бозов.

Най-много медали бяха спечелени в бадминтона и борбата по четири. Два златни и два бронзови взехме на Европейското в Швейцария по бадминтон, а един сребърен и три бронзови от Световното за младежи в Армения.

„Големите ни очаквания бяха за националите по футзал и Европейското , което беше в София през ноември. Имахме уникалния шанс да влезем сред най-добрите, но късмета ни изневери в груповата фаза и останахме 10-и. Не е лошо постижение, имайки предвид, че на шампионата дойдоха най-силните на континента, а в нашия отбор имахме и контузени играчи, които не можеха да се включат пълноценно”, каза още Бозов.

През 2015 година България отново ще бъде домакин на големи спортни форуми за глухи, като през месец юни ще приемем Европейското първенство по бойни изкуства (джудо, карате), а през юли сме домакини на Световното по бадминтон, където очакваме силно представяне.

„Искам да благодаря на всички институции, които ни помогнаха през годината, отчете босът. - Срещнахме подкрепа и разбирателство от всички. На нашите състезатели им беше осигурено всичко откъм подготовка, лагери, екипировка и медицинско обслужване. Изпращаме успешна година, а от следващата очаквам още по -сериозно представяне и медали за страната ни. Благодарности към всички преподаватели и треньори от НСА, които работиха с нас през годината. Не мога да определя най-добрият ни състезател за 2014 –та , но Гергана Баръмова успя да вземе два златни и един бронзов медал на Европейското по бадминтон и тя е една от надеждите ни за отличия през 2015 година.”

Освен, че сме домакини на два престижни спортни форума, националите за глухи ще участват и на Европейското първенство по волейбол за мъже във Франция, Европейско по лека атлетика в Полша и Европейско първенство по борба в Грузия. В тези спортове имаме боеспособни състезатели, които започват подготовка още в началото на годината.