Ултрамаратонецът Христо Цветков, известен като Ицо пак тича, подобри националния рекорд на 100 километра. След страхотно бягане по време на състезанието "Спринг 360" той спря хронометрите на 6 часа, 53 минути и 12 секунди! 

Уникалното постижение Цветков записа в Южния парк в София по 650-метрова асфалтова обиколка, по която бягат участниците в традиционния градски ултрамаратон, организиран от Спортен клуб "Бегач".

Класният атлет постави още рекорди - като междинни резултати той също така счупи върховите постижения на 50 мили (5:30.45 часа) и на 6 часа (87.03 км).

Изумителното му бягане е със средно темпо от 4:08 минути на километър. 

Специалистите отчитат и още един впечатляващ факт - постижението на Цветков (6:53:12 ч.) е и най-доброто на 100 километра през сезона в света до момента. 

12-часовото състезание на "Спринг 360" беше спечелено от Иван Пеналба (146,78 км) при мъжете и Кармен Перес при жените (136,25 км). В шестте часа първи са Емил Генов (75,04 км) и Теодора Петкова (66,57 км).

Публикацията на Христо Цветков във "Фейсбук" след рекорда:

"Вчера бягах 100 км и стана яко! Тренировките и провеждането на такъв тип състезание не са точно Спартатлон-level и няма да има гърчопис, но пускам кратко обобщение и няколко снимки.

От декември планирах 100 км на "Спринга", очаквах да се докарам до форма за 7 часа. Подготовката мина супер и в началото на март замириса на 6:52-5. Попаднах на сравнителната таблица на World Athletics, където 1000 точки отговаряха на 6:53:17 и ми се стори смешен флекс, предвид че нямам дори теоретичен шанс за 1000 точки в която и да е друга дисциплина. 

В трите дни преди старта трябваше да планирам графиците за себе си и още 10 човека. Междувременно политическо събитие за малко не отмени състезанието, смених модела обувки заради наченки на възпаление и се сблъскахме за пръв път с бебешки колики. Фактът, че изобщо стартирах беше статистически значимо събитие.

Въпреки отрицателната температура, тръгна прилично. Като минах минута под графика на средата, реших че съм прекалено свеж и трябва да атакувам 6:50. Гледайки назад, не знам как сметнах, че след 3 часа бягане мога да взема по-адекватно решение отколкото с 2 дни екселстване. Платих лихвите по кредита "мисля се за як" с може би най-тежките 20 км, които съм бягал, но пък най-накрая надминах по себераздаване 100-те мили в Лондон. С клето ускорение в последните 2 км чукнах 1000 точки (които вече бях отписал) с 5 секунди.

Благодаря на "Бегач" за организацията, това си остава второто ми най-любимо състезание след Нея (б.р. - Витоша 100). На всички участници, които за първа година спазваха протокола за приоритетно изпреварване, изтърпяха всички "оп" и направиха деня ми по-малко труден. На приятелите, които дойдоха да слушат как вия и пъшкам. На KrisoK, че още не е пуснал кривите снимки. Най-много благодаря на Мимето, която направи всичко възможно да стартирам и на Дани Кубашлиев, който цял ден се грижеше да постигна този резултат".


* КолажБягане за здраве. Състезания.

 

Вчера бягах 100 км и стана яко! Тренировките и провеждането на такъв тип състезание не са точно Спартатлон-level и няма...

Публикувахте от Ицо пак тича в Понеделник, 20 март 2023 г.

 


Снимки: KrisoK Photography