Един от най-талантливите ни биатлонисти Благой Тодев, който през 2022 г. спечели европейската титла за младежи, може да пропусне целия сезон 2023/24 в Световната купа заради контузия. Това обясни председателят на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев по време на днешната церемония, на която бяха наградени най-добрите състезатели през 2023 г. 

Фурнаджиев обясни, че Тодев е получил втора поредна контузия и в момента преминава медицинския прегледи, за да се установи какво е състоянието му.

"При Благой нещата не стоят добре за момента. Той получи контузия, която е втора поредна. Преди няколко месеца имаше сблъсък с друг състезател на Държавното първенство, а сега във фитнеса се е контузил сам. В момента той е на медицински прегледи и участието му в Световната купа е под въпрос", обясни ръководителят на родната централа.

С оглед липсата на Благой Тодев Фурнаджиев обяви, че в мъжкия отбор отново ще се разчита основно на опитния 36-годишен Владимир Илиев, докато при жените тежестта ще падне върху младите състезателки, тъй като Милена Тодорова е аут заради майчинство.

"Биатлонът е спорт, в който трябва да се тренира всеки ден. Пропуснатото много трудно може да се навакса. Спортът е изключително тежък, с много силни тренировки, с бягане по над 50 километра на ден. Необходим е много голям труд, за да се задържат резултатите. Полагаме всички усилия това да се случи. С младите работим и с психолог, за да може да се подобри тяхното състезание. Надявам се резултатите да продължат да бъдат такива, защото за първи път България е на първо място отборно по медали на световно първенство, макар и лятно", коментира Фурнаджиев. 

Успешният бизнесмен каза също, че в момента има добро сътрудничество между Българската федерация по биатлон и Министерството на младежта и спорта и присъствието на министър Димитър Илиев на награждаването на най-добрите биатлонисти за изминалия сезон е знак за това.

"Един от предишните министри беше решил да фалира федерация. При необходим бюджет от 2,5 - 3 милиона лева за подготовка, бюджетът на федерацията беше 650 хиляди лева. Със сегашния министър работим добре. Той беше тук и удостои с внимание федерация. Имаме финансиране от ММС, за което сме благодарни, както и на спонсорите, които успяхме да привлечем. Пари винаги се намират трудно, но с лични контакти и познанства осигурихме средствата. Благодаря на тези компании, които подкрепиха биатлона и лично мен като президент. Нашите цели са да надграждаме това, което сме постигнали и да вървим напред. Имахме и златни медали, и сребърни и бронзови при младежите и се надявам, че тези успехи ще могат да се пренесат и при мъжете и при жените. Но ще трябват още година-две, докато израснат тези момчета и момичета", обясни Фурнаджиев.