Щангистите ни Иван Марков и Милка Манева се завърнаха от европейското първенство по вдигане на тежести в Тел Авив. Очаквано бяха посрещнати като герои на аерогара "София". Както е извесно, Марков взе златен медал, а Манева завоюва сребро.

Европейската титла, която спечели Марков, е втора за България на шампионата по вдигане на тежести в Тел Авив. В категория до 85 кг. той направи двубой от 381 кг – 175 кг в изхвърлянето и 206 кг в изтласкването, и в крайна сметка бе първи и в трите движения, само дни след като Ивайло Филев взе златото в категория до 62 кг.

"Имах доста сериозни затруднения с подготовката. Страдах от доста контузии, но за около месец и половина, два успях да се възстановя и да направя този резултат. Тайно се надявах, че мога да стана европейски шампион, но не знаех кои ще участва докато не излязат заявките. После като разбрах, че няма да ги има по-силните руснаци, знаех, че ще е по-лесно", заяви Марков.

Милка Манева пък завоюва сребърен медал в категорията до 69 кг. Българската щангистка заяви, че е доволна от постижението си. "Второ място на европейско първенство не е никак за подценяване. Нямаше как да стана първа, тъй като момичето от Беларус е много добра и нямаше как да я победя. Доволна съм от представянето си. Сега идва световното, има време, но там е по-различно. Ще видим тогава", заяви Манева.